26.9 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Video: Adem Mudrov iz Piljužića ostvario dječački san

Prelijep kraj, netaknuta priroda, čist zrak, dobri i radišni ljudi“. Ovako o rodnim Piljužićima kod Tešnja priča Adem Mudrov (36), zaljubljenik u konje i jahanje. Osnivanjem Konjičkog kluba „Ranč Mudrov“, prije nepuna tri mjeseca, Adem je ostvario svoj dječački san.

U štalama ima šest konja

Odmalena je bio fasciniran konjima, djed je ‘podgrijavao’ njegovu želju ali sve je ostalo samo na obećanjima. Ratne godine Adem je sa porodicom proveo u Njemačkoj. „Škola koju sam pohađao imala je četiri konja, pa smo redovno išli na jahanje i vodili brigu  njima. U štali je čak bio i jedan konj bosansko-brdske pasmine“, prisjeća se Adem. Prije osam godina nabavio je prvo ždrijebe, a sada u štalama ima šest konja Lalu, Miu, Sanija, Anku, Amosa i Lunu, svi austrijski Haflingeri i lipicaneri. O konjima se svi brinu sa velikom ljubavlju. Ne samo Adem, nego i supruga Emina, sinovi Davud i Fatih, roditelji Seada i Mirsad. Kako u štalama imaju i pet muznih krava, hranu za ovu stoku proizvode na 120 dunuma, što svoje, što zakupljene zemlje. „Ovo je moj san, a u supruzi imam podršku. I ona jaše kao i stariji sin Davud, a uskoro će i Fatih ako Bog da. Kada sam ja na poslu o konjima se brinu i roditelji. Ovi konji služe iskučivo za uživanje, jahanje i vožnju fijakerom, a nedavno smo pokrenuli i školu jahanja. Polaznici su iz Tešnja ali i okolnih gradova“, priča nam Adem. Kako je posla puno, pomaže mu Mirza Ahmić (21), takođe zaljubljenik u ove plemenite životinje. „Ja ima konje za vuču i sa njim idem na tzv. ‘štraparijade’. To su takmičenja u vuči balvana koja se organizuju po cijeloj BiH. Radim u firmi „Koala“ a poslije posla sam kod Adema. Po zanimanju sam kuhar i frizer, a konjima održavam i ukrašavam grive i repove“, rekao nam je Mirza.

Veliki interes za školu jahanja

Mnoga djeca su sa strahom došla na prve časove. Nekome, priča nam Adem, treba malo vremena da taj strah prevlada i djeca se brzo oslobode. „Pametni su ovo konji, mirni, dobroćudni i svi se jašu. Neki su za djecu, a neki za iskusnije jahač“, dodaje Mudrov.  Davud, Ademov sin već pomaže u štalama, a najviše voli Amosa i Sanija. Za njegovu rođaku Eminu Hrapović, konji su pametni i mirni ko bubice. Njeni ljubimci su Amos i Luna. Ines Glavaš i Emina Kantić nakon jahanja obavezno timare konje i čiste u štalama.

Planova puno

U planu je, priča Adem, izgraditi veliki manjež, klupske prostorije ali i približiti jahanje djeci sa posebnim potrebama kao oblik terapije. Mnoge planove poremetila je pandemija, ali se Adem nada da će u novembru uspjeti otići u Veronu, na najveći svjetski sajam konja i opreme. „Ovo je moj životni san. Konji su moja ljubav ali i nešto više od toga. Oni osjete ljubav koju im čovjek pruža i uzvraćaju to“, rekao nam je Adem na kraju razgovora.

 

Maglaj.net

Povezane vijesti

Najnovije vijesti