VIDEO: Agonija rijeke Usore se nastavlja

VIDEO: Agonija rijeke Usore se nastavlja

215
0
PODIJELI

Stanovnike donjeg toka Usore sinoć je ponovo uznemirio novi val otrovne materije. Nakon dojave iz Teslića, tešanjski ribiči su na ispustu za otpadne vode hemijske industrije Destilacija u Tesliću evidentirali crnu pjenušavu tvar koja ističe u rijeku Usoru.

U Destilaciji poriču odgovornost. Krivac će biti poznat kada u četvrtak iz Sarajeva stignu rezultati uzoraka vode. U međuvremenu stanovnici uklanjaju ostatke uginule ribe strahujući od zaraze.

 

Riblji fond u Usori je gotovo potpuno uništen. Ribiči i građani u Tešnju su danas uklanajaju ostatke uginule ribe. Sinoć je treslićki načelnik obavijestio kolegu u Tešnju da je Usora ponovo zatrovana. Tešanjski ribiči su odmah izašli na rijeku. Prema njihovim riječima, bilo je očigledno da štetna tvar u rijeku dotiče iz ispusta koji koristi firma „Destilacija“ iz Teslića.

Međutim, u “Destilaciji” to poriču: “Nije došlo do bilo kakvih povećanja osim onog uobičajenog što inače ide u otpadne vode“, tvrdi pomoćnik direktora Duško Markočević.

Dok se čekaju rezultati analize vode što će značiti i odgovor ko je zagađivač, ribiči za četvrtak pripremaju veliki protestni skup u Tesliću.

federalna.ba/jelah.info

NEMA KOMENTARA