7.2 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

VIDEO: Agonija rijeke Usore se nastavlja

Stanovnike donjeg toka Usore sinoć je ponovo uznemirio novi val otrovne materije. Nakon dojave iz Teslića, tešanjski ribiči su na ispustu za otpadne vode hemijske industrije Destilacija u Tesliću evidentirali crnu pjenušavu tvar koja ističe u rijeku Usoru.

U Destilaciji poriču odgovornost. Krivac će biti poznat kada u četvrtak iz Sarajeva stignu rezultati uzoraka vode. U međuvremenu stanovnici uklanjaju ostatke uginule ribe strahujući od zaraze.

 

Riblji fond u Usori je gotovo potpuno uništen. Ribiči i građani u Tešnju su danas uklanajaju ostatke uginule ribe. Sinoć je treslićki načelnik obavijestio kolegu u Tešnju da je Usora ponovo zatrovana. Tešanjski ribiči su odmah izašli na rijeku. Prema njihovim riječima, bilo je očigledno da štetna tvar u rijeku dotiče iz ispusta koji koristi firma „Destilacija“ iz Teslića.

Međutim, u “Destilaciji” to poriču: “Nije došlo do bilo kakvih povećanja osim onog uobičajenog što inače ide u otpadne vode“, tvrdi pomoćnik direktora Duško Markočević.

Dok se čekaju rezultati analize vode što će značiti i odgovor ko je zagađivač, ribiči za četvrtak pripremaju veliki protestni skup u Tesliću.

federalna.ba/jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti