19.6 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Video: Ahmetlić: Želim da vraćam ljude iz inostranstva, iz drugih država

U posljednjoj epizodi sezone Hoću kući AJB, upoznajemo Izudina Ahmetlića, jednog od najuglednijih biznismena Bosne i Hercegovine, koji s velikim entuzijazmom radi na povratku radne snage u svoju zemlju i svoj kraj te u ovoj emisiji govori o tešanjskom poslovnom čudu.

Ahmetlić kazuje da je bio vani kao student, i radio je samo u vrijeme studentskih raspusta.

-Generalno, nikad nisam bio vani da sam radio. U sebi hranim jednu želju – želim da dovodim ljude iz inostranstva. Želim da vraćam ljude iz inostranstva, iz drugih država. Jer, smatram da njihovo iskustvo, koje oni imaju i koje baštine već vani, naša energija koju imamo – zajedno objedinjeni mogu da daju izuzetno dobre rezultate u Bosni i Hercegovini.

Ejub Pezer

-Bio sam u Americi, devet i po, deset godina nepunih. Tamo sam radio neke poslove na farbanju kuća i tako.. RVI. Vratio sam se 2006. godine iz Amerike. Radim trenutno u ovoj kompaniji Hifa Oil.

Mustafa Kupusović kazuje da se vratio iz Italije, gdje je radio u željezari.

Sabahudin Hasančević vratio se iz Slovenije. Sada radi u Euro Stilu (kćerka firme HIFA OIL ) na viljuškaru.

-U Kopru sam radio na istovaru banana iz brodova. Nije lahko ni tamo. Gdje god odeš raditi se mora. A kad odeš, ostaviš sve iza sebe. Znači, tamo sam živiš i porodica ti ostane, sve ti ostane iza tebe.

Dino Džabić iz Zavidovića je nakon školovanja i završenog fakulteta otišao u SAD.

-U Americi sam radio sezonski posao, tj. radio sam u jednom hotelu, kao konobar. I evo, nakon toga sam se vratio, u decembru 2017. godine. Preko prijatelja sam saznao da Hifa Oil prima radnika, tako sam se prijavio, sa direktorom Izudinom obavio razgovor, i od februara 2018. godine sam počeo raditi u Hida Oilu. Na poslovima komercijale, u sektoru bijelih goriva.

Izudin Ahmetlić, diplomirani inženjer, rodom je iz Tešnja i vlasnik Hifa Oil Grupacije kazuje da pomenuta grupacija broji 12 kompanija (među njima i u Njemačkoj iz sektora proizvodnji profila). Hifa Oil je najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Poslove su razgranali u 10 država mimo naše.

‘Tih 12 kompanije zajedno, na godišnjem nivou rade oko 750 miliona maraka prometa.’

-U ovom trenutku Hifa Oil Grupa broji oko 650 radnika… I vjerujemo, ubrzo, da će to biti dodatnih 150 uposlenika – najavljuje ovaj uspješni biznismen.

Aldin Cvrčak jedan je od onih koji su se vratili u ovu firmu nakon što je bio otišao iz Bosne i Hercegovine. Aldin je govorio o svojoj djeci i porodici kao motivu povratka.

‘Čekao sam samo razlog zašto da se vratim u Bosnu i Hercegovinu. Još nešto. I onda zove mene moj otac, kaže ‘sine evo vidiš: ja imam 60 godina, od tih 60 godina, 40 godina sam ja bio u Hrvatskoj’. Kaže, ‘idi kući, ako možeš ponovo vrati se u ovu firmu, ako ne možeš – sve ono što ti bude falilo – ja ću ti dati para, ali idi budi sa svojom porodicom i ženom. Jer ja znam šta je život bez porodice’ – emitivno prepričava razgovor s ocem.

Spomenuo je i porodični ambijent u firmi i direktora koji mu je rekao da se uvijek može vratiti.

Jasmin Kalabić

-2016. godine sam odlučio da se vratim u Bosnu i Hercegovinu. Moje iskustvo sa radom na zapadu je da sam puno toga naučio. Stekao puno novih i poznanstava i puno novih iskustava. Međutim, moj slučaj je bio takav da sam 11 mjeseci u godini radio na zapadu, a istinski i iskreno živio kad sam u Bosni i Hercegovini.

U suštini, pokušao sam svoj život da organizujem na način da se vratim u Bosnu i Hercegovinu, da počnem da radim za druge firme, za velike firme, da primijenim ta iskustva koja sam stekao vani. Od 2017. aktivno radim za Hifa Oil, a od 2016. sam u privatnom poslu. Zajedno s partnerima sam razvio firmu, koja je izvozno orijentisana. Imamo 50 uposlenika, bavimo se preradom drveta. I to je biznis koji se poprilično dobro razvija. Jasmin najavljuje nove investicije te kaže da će pomenuta firma postati jedna od većih u regiji kada je u pitanju proizvodnja masivnih ploča od hrasta.

Ahmetlić je govorio i o ekonomskom čudu Tešnja, odnosno ‘pobjedničkom mentalitetu’ Tešnjaka. O majkama koje su rađale puno djece, koja su potom preuzimala odgovornost i sticala radne navike. O srednjoškolcima koji su u osnovi razvili firme.

-Dok su oni firme razvijali, djeca su odrastala. Njihova djecu su odrastala, odlazila su na studije i, vjerujte, sada kada pravim analizu gdje su ta djeca od tih ljudi, ponovo dolazim do interesantnog zaključka – svi su se vratili. Od vlasnika firmi, svi su se vratili nazad u Tešanj.

-Oni sad preuzimaju razvijanje kompanija. Oni na novim osnovama, na novim postavkama, podižu sisteme, dograđuju te sisteme. I ono što je jako važno, oni su ipak generacije koje su u tehničkom smislu potkovanije. U lingvističkom smislu su potkovanije. Očekujemo da moraju napraviti iskorak dalje – zaključuje Ahmetlić.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti