22 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

VIDEO: Bivši kapetan ARBiH Izetbegoviću u Potočarima: Umjesto fotografisanja, bilo bi uljudnije saslušati imena žrtava

Prečesto je obilježavanje srebreničkog genocida 11. jula u Potočarima zloupotrebljavano u partijsko-političke svrhe. Rodbina žrtava satima je na velikim vrućinama morala slušati govore i čekati da sahrani svoje najmilije.

Iako je ta praksa, ove godine, konačno završena, ipak, da ovogodišnje obilježavanje godišnjice i ukop 175 žrtava nije proteklo u potpunoj tišini, kakvu i zaslužuju porodice žrtava, govori i video snimak postavljen na YouTube kanalu.

Na snimku se vidi kako je bivšem kapetanu i demobilisanom borcu Armije RBiH Suadu Ibrahimoviću zasmetalo fotografisanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa grupom mladića 11. jula u Potočarima.

Ibrahimović je na trenutak zaustavio Izetbegovića i rekao mu kako misli “da je možda bilo uljudnije da smo saslušali imena stradalih nego što smo se slikali ovdje, ako se slažete sa time”.

Podsjetimo, Suad Ibrahimović, kapetan je Armije RBiH iz Tešnja. U februaru ove godine dospio je u žižu javnosti zbog protesta u tom gradu, kao i polaganja činova ispred zgrade Predsjedništva BiH, izrazivši na taj način nezadovoljstvo odnosom vlasti prema borcima koji su odbranili državu.

Sa grupom saboraca danima je protestvovao ispred zgrade Općine Tešanj gdje su bili podigli i šator, a potom pravdu došao potražiti i u Sarajevu.

– Ovako više ne može, mi ovako više nećemo ni u Tešnju niti bilo gdje u državi. Ja sam demobilisani kapetan Armije RBiH. Došao sam u Sarajevo da Bakiru Izetbegoviću vratim čin kapetana. Nažalost, ne mogu ga naći i doći do njega, jer nisam vrijedan da me primi – rekao je razočarani Ibrahimović, 18. marta tokom protesta u Sarajevu.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti