16.2 C
Tešanj
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

VIDEO: Brat bratu za Novu godinu poklonio bubreg

U novoj godini većina je poželjela mir, sreću i dobro zdravlje. Neki bi da dobiju posao, stan, novi automobili ili egzotično putovanje. Fahir Muminović, ratni vojni invalid iz Kosove kod Maglaja, za Novu godinu je dobio poklon koji nije mogao ni da sanja. Njegov brat Vahid, također ratni vojni invalid, odlučio je da mu za Novu godinu pokloni bubreg, javila je Federalna TV.

Prije četiri godine prilikom operacije na srcu 45-godišnjem Fahiru Muminoviću, ocu troje djece i ratnom vojnom invalidu iz Kosove kod Maglaja otkazala su oba bubrega. Dijalize u Tešnju, uprkos dobrim aparatima i usluzi, sve teže podnosi. Pokušaji da mu se pomogne putem donorske mreže nisu uspjeli. A onda je uz Novu godinu stigao neočekivan poklon. “Kada mi je brat ponudio, bio sam i veseo, a i tužan”, kroz plač govori Fahir.

Tipizacija tkiva je urađena i prikupljeni ostali nalazi koji garantiraju uspješnu transplantaciju. Za dodatne troškove Muminovići nemaju novca, ali ne žele sakupljati milostinju po selu jer, kaže Fahir, “narodu je dosta sebe, a kamoli još da drugima pomaže”.

Čekaju da reagiraju boračka udruženja i resorna ministarstva, odnosno država za koju su se borili. “Da pomognu svom RVI-ju. Moj je brat, donor, isto RVI. 14 puta je bio ranjavan i opet mi daje svoj organ da bih mogao nastaviti živjeti sa svojom djecom”, kaže Fahir.

Majka Rukija je ponosna na svoje sinove. Da je boljeg zdravlja, kaže, davno bi to riješila. “Nek pomognu jedan drugom, braća su. Da mogu ja bih, ali sam slaba”, dodaje.

Fahir i Vahid vole svoju zemlju i sutra bi, kažu, ako zatreba za nju život dali. Nisu, međutim, sigurni, da li i ona njih voli.

Federalna Televizija/Muhamed Čabrić

Povezane vijesti

Najnovije vijesti