28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

VIDEO: Dan otvorenih vrata u Mješovitoj srednjoj školi u Tešnju

Već deset godina se u Mješovitoj srednjoj školi u Tešnju provodi projekt cjeloživotnog učenja, prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih. Cilj je radnu snagu učiniti konkuretnom na tržištu rada. Do sada je kroz projekt prekvalifikacije prošlo 350 osoba. Od toga ih je blizu 300 pronašlo posao. Cijeli posao je usklađen s evropskim normativima, pa diplome stečene u ovoj školi važe na području cijele EU. Bio je ovo povod da se u školi organizira Dan otvorenih vrata.

Mješovita srednja škola u Tešnju je jedina u BiH koja je u potpunosti realizirala zadatke iz Strategije Vijeća ministara o prekvalifikaciji i zapošljavanju od 2007. do 2013. godine. Osim toga, zahvaljujući saradnji s njemačkim društvom za tehničku pomoć i saradnju GIZ, diplome stečene u ovoj školi su validne i u EU.

„Mi smo do sada obučili preko 350 kandidata, prekvalifikacija i dokvalifikacija. I ono što je veoma bitno, na zahtjev i potrebe poslodavca obučavamo kandidate za nove tehnologije“, rekao je Muharem Saračević, direktor Mješovite srednje škole Tešanj.

Nove tehnologije zahtijevaju i nove vještine, prije svih rukovanje CNC mašinama, te vještine iz oblasti mehatronike.

U školi nisu stali samo na edukaciji i uvođenju novih tehnologija. Od prošle godine dogovorena je i razmjena učenika sa zemljama EU. Za početak sa Slovenijom.

Do sada je sa ovom školom oko 40 privrednih subjekata potpisalo ugovore o prekvalifikaciji i dokvalifikaciji svojih uposlenika.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti