14.5 C
Tešanj
Srijeda, 27 Septembra, 2023

Video: FB grupa pokrenula akciju čišćenja divljih deponija smeća

Duže od jedne decenije u Tešnju se realizira projekt ‘Tešanj, sredina ekološke svijesti, čistoće i reda’. Kao rezultat stalnog rada na podizanju svijesti stanovništva, ovih je dana neformalna grupa građana putem Facebook grupe ‘Eko akcija – Sram te bilo’ pokrenula široku akciju čišćenja okoliša i uklanjana divljih deponija. Podržala ih je Općina i komunalno preduzeće.

Blizu 300 članova grupe, koja je svakim danom sve masovnija, na desetak lokaliteta širom Općine već drugi vikend zaredom organiziraju široke akcije čišćenja okoliša i uklanjanja divljih deponija smeća. Odlučni su, kažu da rade, ali ne i da javno istupaju. Ohrabuje činjenica da je već u pripremi prve akcije Općina Tešanj prepoznala i podržala ovu vrijednu akciju građana Tešnja.

„Kroz ovaj proces mi smo došli i do određenih prijava protiv onih koji su bili nesavjesni, a evo najavljuju se i nastavak takve aktivnosti. Mi ćemo biti podrška takvom djelovanju naših sugrađana. Ponosni smo i raduje nas činjenica da ima mnogo ljudi koji dijele mišljenje da ne možemo živjeti u sredini koja nije ekološki osviještena“, rekao je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Građanima su na na raspolaganje stavljeni i svi resursi komunalnog preduzeća.

„Sad će to biti sklopljena jedna priča, a mi smo se stavili na raspolaganje u skladu sa našim mogućnostima da podržimo, da preuzimamo to sakupljeno i da to propisno zbrinjavamo“, rekao je Adnan Lihić, direktor JKP Rad, Tešanj.

https://youtu.be/GsbjiXlHC_s

Do sada je prikupljeno više od deset tona različitog otpada koji je propisno zbrinut na lokalnoj deponiji.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti