18.1 C
Tešanj
Subota, 23 Septembra, 2023

VIDEO: Građani Tešnja zatražili ostavku načelnika

I Tešanj je dobio svoj Plenum građana. Ovo je uslijedilo nakon pismenog odgovora općinskog načelnika Suada Huskića na zahtjeve vezane uz smanjenje plaća uposlenima u Općini, ukidanje naknada vijećnicima za rad u komisijama, osnivanje fonda za ugrožene i objavu spiskova dodjele bespovratne novčane pomoći od kraja rata do danas, kojim građani nisu bili zadovoljni pa su zatražili i njegov opoziv najavljujući nove demonstracije.

– Što se tiče okupljanja građana, mi nismo rekli nijednog momenta da građani nemaju pravo da ispolje svoje nazadovoljstvo radom vlasti. Znači i dalje imamo kontinuirana mirna okupljanja građana, ali s tom razlikom da neće biti jedanput sedmično nego da bukvalno demonstracije idu svaki dan – kaže Abdulah Aličehajić, predsjedavajući Plenuma građana Tešnja.

Među građanima koji su se uključili u rad Plenuma najviše je ratnih veterana i radnika koji su procesu privatizacije tešanjske privrede ostali bez posla.

-Svi su sudjelovali u pljački, a sada bi svi da peru ruke kada je voda došla do grla. Ja sam bez posla ostala. Plus dvoje djece punoljetne na leđima mi. Od čega ja da živim? Kako dadžbine da plaćam opet državi? Nikad se niko ne pita. Gdje god vrata otvoriš vrata zatvorena. Nemaš prava ni na što – kaže Džemka Softić, bivša radnica kožne industrije „Sloga“.

Građani okupljeni u Plenum poručuju da u njemu nema mjesta politici. Ujedinila ih je, kako kažu, teška socijalna situacija u koju ih je dovela nesposobna i korumpirana vlast. Svojim glasom pokušavaju da je probude i natjeraju da konačno počne raditi pošteno i u interesu naroda koji ju je izabrao.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti