19 C
Tešanj
Nedjelja, 14 Aprila, 2024

VIDEO: Humanitarci iz Italije sa mališanima iz udaljenih tešanjskih sela

Humanitarna organizacija “Budućnost za porodice” iz Švicarske više od decenije pomaže socijalno ugroženima i bolesnima na području Općine Tešanj. Tokom ljetnog raspusta, u saradnji su humanitarnom organizacijom “Qwarki” iz Italije, upriličili su bogat program za mališane iz više udaljenih sela tešanjske općine.

Kod osnovne škole u Jablanici desetine mališana iz Jablanice, Karadaglija, Čaglića, Ripne, Tugovića i drugih udaljenih nasela tešanjske Općine, kroz sportske i zabavne sadržaje se druže sa vršnjacima i volonterima iz Italije.

– Dolazi nam puno djece ovdje. Učimo jezik s njima, a i oni znaju neke naše riječi. Igramo različite igre. Nadamo se da ćemo igrati fudbal, košarku, odbojku, a upoznat ćemo i nove prijatelje Italijane – kažu nam Danis i Elmar, učesnici kampa.

– Jablanica je veoma lijepo mjesto, kao i okolna sela. Došli smo ovdje da mališanima obogatimo ljetni raspust i da se s njima družimo – kazala je Jennifer Stone Wig, predsjendica HO “Budućnost za porodice” iz Švicarske.

Uz druženje i tradicionalne sportove, italijanski volonteri su mališane iz Tešnja podučavali i tradicionalnim igrama iz Italije, poput igre s balonima napunjenim vodom.

– Novac prikupljamo organizirajući javne zabave u Italiji, pošto sam ja profesionalni klaun. Novac usmjeravamo da bismo mališanima u udaljenim područjima obogatili sadržaje tokom ljetnog raspusta – kaže Fabio Meola iz italijanske HO “Qwarky”.

Kako saznajemo, u sklopu ljetnog kampa upriličit će se i besplatan pregled zuba za sve učesnike kampa.

Federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti