32 C
Tešanj
Utorak, 16 Jula, 2024

VIDEO: Knjige nas vežu i spajaju

Redoviti gledatelj emisije Dobro jutro, Hrvatska ljetos su sigruno zapazili Alis Marić koja je u nekoliko navrata u emisiji preporučila dobro ljetno štivo.

Alis oduvijek voli čitati, pročita najmanje četiri knjige tjedno, a onda o njima nešto i napiše na Facebook stranici Čitaj knjigu. Kaže se da ne može uspjeti ono u čemu nema srca, pa je očekivano Alisina stranica vrlo posjećena. I ne samo to. Ona je zaslužna za još neke tako lijepe priče koje bi i same mogle postati knjiga.

Jedna od najpopularnijih stranica knjigoljubaca na Facebooku – Čitaj knjigu nastaje u domu njezine autorice Alis Marić. Preporuke, lijepe fotografije mjesta za čitanje, zanimljivi citati inspiriraju mnoge srodne duše u virtualnom svijetu na čaroliju čitanja, darivanja i razgovora o knjigama!

Stranica okuplja 70 tisuća knjigoljubaca iz raznih zemalja! A sve je počelo sasvim slučajno. Cijeli život sam htjela raditi s knjigama, ali život me odveo negdje drugdje, diplomirana sam pravnica, a kad sam ostala bez posla prije četiri godine nešto mi je govorilo: evo vrijeme je da sada radiš ono što cijeli život voliš, prisjeća se Alis.

Ljubav prema knjigama traje još od djetinjstva. I danas baš kao i tada osjeća jednako uzbuđenje i radost kada dotakne novu knjigu i zaplovi u avanturu čitanja. Alis piše samo o knjigama koje joj se sviđaju. Ne kao književna kritičarka, nego kao strastvena čitateljica. Možda je u tome i tajna njezina uspjeha.

Nove ideje svakodnevno se rađaju, a jedna od ljepših zasigurno je ona o udomljivanju knjiga, ali ne kao poklanjanje nego kao lanac čitanja – onaj tko udomi knjigu kada ju pročita šalje je dalje na čitanje. Gotovo nevjerojatno zvuči, ali Alis sve ovo radi iz čiste ljubavi, bez ikakve računice. Kaže da nikada nije bila sretnija u životu, spojila se i povezala s puno predivnih ljudi. Prije godinu dana preko Čitaj knjigu javio joj se i mladi Ismar Krdžalić (23) iz Tešnja, rođen s cerebralnom paralizom, koji je napisao, kako kaže Alis, jednu prekrasnu knjigu – ‘Poseban od prvog udisaja’.

Ismar je postao njezin sin po knjizi, kaže Alis. Svaki su dan u kontaktu, a počeo je i pisati preporuke na njezinoj stranici. Izdavači su to prepoznali pa ga opskrbljuju mnogim naslovima do kojih bi inače jako teško došao. Svemir je htio, rekla nam je Alis, da snimanje ove priče bude baš na dan prvog susreta uživo to dvoje zaljubljenika u knjigu. Susret su planirali godinu dana. Ismar kaže da mu je stranica Čitaj knjigu primijenila život. Knjiga koju ju je objavio još 2012. tek je zahvaljujući Čitaj knjigu, dodaje, zaživjela i u Hrvatskoj. Na stranici pronalazi citate koji mu pomažu, a vjeruje i drugima, da nađu svoje ohrabrenje kroz svakodnevne borbe, i potvrdu da je bogatstvo dijeliti ono što imaš.

Ismarova je knjiga pronašla put do srca mnogih čitatelja, dobio je i stipendiju te počeo studirati germanistiku na sarajevskom Filozofskom fakultetu. I osjeća život kao leti unatoč kolicima.

Alis kaže da joj je srce puno i da jedva čeka novi susret u Bosni. Do tada će ih i dalje svakodnevno spajati ‘njihova’ Facebook stranica.

Prilog iz Dobro Jutro Hrvatska/ HRT

Povezane vijesti

Najnovije vijesti