21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

VIDEO: MADI u Ljeskovcu gradi pogone za proizvodnju pilića

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić ovih je dana sa predstavnicima Mesne industrije („Madi“) iz Tešnja potpisao ugovor o prodaji 70 dunuma zemljišta na lokalitetu Ljeskovac vrijedan 420.000 maraka. Ova kompanija na kupljenom državnom zemljištu planira izgraditi kapacitete za proizovdnju jednodnevnih pilića vrijedne oko četiri do šest miliona maraka i uposliti 15 novih radnika.

Uprkos brojnim pokušajima lokalitet Ljeskovac je ostao neiskorišteno i zapušteno poljoprivredno zemljište. Ovo bi se uskoro moglo promijeniti nakon što su predstavnici mesne industrije „Madi“s predstavnicima Općine Tešanj potpisali kupoprodajni ugovor o kupovini 70 dunuma zemljišta na Ljeskovcu vrijedan 420.000 KM. Ovdje će se izgraditi pogoni za proizvodnju jednodnevnih pilića vrijedni od četiri do šest miliona maraka. Posao će dobiti 15 radnika. U Općini smatraju kako su, na ovaj način, trajno riješili pitanje neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta na Ljeskovcu.

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj: „S druge strane značajno je za Općinu Tešanj jer se sistem postojeći proširuje i upotpunjuje. Značajno je što će doći do novih radnih mjesta i jednog trajnijeg ulaganja i iskorištenja poljoprivrednog dobra koje je postojalo.”

Tešanjska mesna industrija će, na ovaj način otkloniti preostalo usko grlo u proizvodnji i objediniti proizvodni proces .

„Što se tiče same investicije, ona je realna i vrlo brzo će biti izvedena i prije nego što smo se obavezali ugovorom“, rekao je Edin Jabandžić, direktor proizvodnje u MI „Madi“, Tešanj

Radovi će početi čim vremenske prilike dozvole, a kompletna investicija će biti završena za 18 mjeseci.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti