19.7 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

VIDEO: Međunarodna i međugradska izložba sitnih životinja u Tešnju

Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja iz Tešnja u ovom gradu je organiziralo 12. međunarodnu i 18. međugradsku izložbu sitnih životinja. 180 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije su izložili 1.200 eksponata golubova, 320 peradi, stotinu kunića, 50 ukrasnih ptica, akvarijumske ribice, hranu i prateću opremu.

U tešanjskom udruženju za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, kao jednom od najaktivnijih u BiH, zadovoljni su odzivom izlagača.

„Imamo negdje oko 180 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije“, rekao je Adnan Hadžimehić, predsjednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u Tešnju.

Zahvaljujući u prvom redu entuzijazmu, ovaj hobi je u ekspanziji, a sve je više i mladih.

„Prvo sam krenuo sa svojim ocem da uzgajam kuniće. Nakon toga sam prešao na golubove i već dvije godine ih uspješno izlažem“, ističe Muhamed Krdžalić, izlagač iz Tešnja.

„Ide se naprijed. Posebno moram da istaknem da BiH krupnim koracima grabi .Možda se nekome neće svidjeti ko sluša, međutim, to je istina“, kaže Vladimir Kovač, predsjednik sudijske organizacije Srbije.

Kako sada stvari stoje Tešanj će 2020. godine biti domaćin Evropske izložbe sitnih životinja, prve organizirane do sada u našoj zemlji. Podrška se, uz brojne donatore, očekuje i od države.

„Za što će biti potrebno jako puno sredstava i velika organizacija, ali to je nešto što se nikada u BiH nije održalo“, rekao je Edin Jabandžić, predsjednik SKupštine saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH

„Ministarstvo je i u ranijem periodu, u okviru sredstava koja su predviđena za sajmove i izložbe, podržavala rad ovog udruženja“, ističe Himzo Smajić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK-a.

Brojnim posjetiocima na raspolaganju je bilo 1.200 eksponata golubova, 320 peradi, stotinu kunića, 50 ukrasnih ptica i akvarijumske ribice.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti