12.9 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

VIDEO: Mirni protest taksi-pijevoznika u Tešnju

U namjeri da javnosti ukažu na višegodišnji problem nelegalnog taksi-prijevoza, 95 članova udruženja taksi-prijevoznika iz Tešnja u ovom su gradu organizovali mirni protest. Obraćali su se, kažu, Općini, inspekcijama, policiji, ali do danas ništa nije urađeno da se nelegalni taksisti uklone sa ulice. Policija je prošle godine zbog ovoga nadležnom sudu uputila 250 prijava, ali je samo dvadesetak procesuirano. Taksisti ističu kako neće odustati, a najavljuju i radikalnije poteze poput blokade puteva.

Godinama taksisti, kako u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu, tako i u Tešnju trpe rad nelegalnih taksi-prijevoznika koji, kažu, naočigled vlasti godinama rade na crno, ne plaćajući nikakve obaveze prema državi. Uz to ima  i onih koji se ubrajaju u nelojalnu konkurenciju.

Predsjednik tešanjskog Udruženja taksi-prijevoznika Mirzet Joldić kaže da na području općine Tešanj svakodnevno radi najmanje dvadesetak taksista koji su prijavljeni u okolnim općinama.

Iako je policija prva na udaru, u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK-a ističu da je zadatak policije u ovom slučaju da asistira nadležnim inspekcijama. U 2010. godini policija je zbog  rada na crno prijavila 250 taksista. Od toga su, kako tvrde u tešanjskom udruženju taksista, procesuirana samo 23 slučaja u kojima su izrečene blage kazne.

Kontaktirali smo i Upravu za inspekcijske poslove ZDK-a, ali nam je rečeno da su svi inspektori za saobraćaj na terenu. Taksisti traže odgovor države.  “Ako se ne preduzme ništa, ići ćemo na radikalnije korake, na blokadu puta”, upozoravaju taksisti. Slična je situacija i u drugim općinama ZDK-a gdje taksisti, poput tešanjskih, najavljuju radikalne mjere kako bi zaštitili svoje pravo na rad.

 

Federalna.ba/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti