9.5 C
Tešanj
Utorak, 23 Aprila, 2024

VIDEO: Održana redovna godišnja izvještajna skupština DVD iz Jelaha

Redovna godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Jelaha još je jedan od sadržaja kojim je obilježeno 70 godina postojanja i uspješnog rada Društva. Preko 50 članova, od kojih je najviše mladih prošle su godine, uz redovne aktivnosti, učestvovali u gašenju požara i drugim vidovima pomoći, a Skupštinu su prisustvom uveličali i vatrogasci iz Srbije i Hrvatske.

Prošla godina je u DVD u Jelahu protekla u znaku obilježavanja 70 godina postojanja i uspješnog rada. Stotinu sati jelaški vatrogasci su proveli na gašenju požara, a četiri puta toliko na uvježbavanju i stručnom usavršavanju. U povodu jubileja na zajedničkoj vježbi, ugostili su i mlade vatrogasce iz zemalja regiona. Masovnost i podmlađivanje članstva jedan je od osnovnih zadataka u budućnosti.

„Imamo pionire svih uzrasta od sedam do 18 godina. Njih imamo, tu se cifra mijenja 30, 40 gdje aktivno sve vježbe sa njima radimo i idemo na određena takmičenja“, kaže Muharem Hujdur, predsjednik DVD Jelah.

Uz mlade tu su i starije kolege koji su u vatrogastvu više od pet decenija.

„Nije to masovan odziv kako je to ranije bilo. Ranije je to rađeno drugačije“, ističe Mujo Agić, počasni vatrogasac.’

Uprkos teškoj materijalnoj situaciji i rascjepkanosti sigurnosnih, pa tako i vatrogasnih službi, ovi plemeniti ljudi su spremni priskočiti u pomoć bilo kada i bilo gdje.

„Mi idemo na taj požar i gasimo. Ne pitamo šta je, ko je“, kaže Perica Samac, član DVD Kula iz Srbije.

„Požar, poplave, nedaće, zemljotresi, bilo šta. Mi smo imali skoro imigrantsku krizu gdje smo imali jako puno izbjeglica. Gdje smo, u jednom trenutku imali više izbjeglica nego koliko ima građana u gradu Belom Manastiru“, rekao je Josip Molnar, komandir DVD Beli manastir iz Hrvatske.

U narednoj godini aktivno će se raditi na prijemu novih članova, stručnom usavršavanju i poboljšanju materijalne situacije u Društvu.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti