17.2 C
Tešanj
Nedjelja, 4 Juna, 2023

VIDEO: Općina Tešanj za poticaj poljoprivredi izdvojila više od 330.000 maraka

Općina Tešanj je u 2017. godini za poticaj poljoprivredi izdvojila više od 330.000 maraka. Uz to u budžetu ZDK-a za ovo je, nakon rebalansa budžeta, investirano 2,8 miliona maraka. Uz stalno povećanje ovih izdvajanja poljoprivrednici, posebno proizvođači mlijeka, su ohrabreni i činjenicom da su u posljednje vrijeme poticaji uglavnom redovni što otvara nove razvojne mogućnosti.

Godinama jedan od najvećih problema poljoprivrednim proizvodjačima i na području Zeničko-dobojskog kantona predstavljaju nedovoljni i neredovni poticaji. Ohrabruje činjenica da se u općinama, ali i kantonu iz godine u godinu izdvaja sve više novca za poticaje, koji su, u posljednje vrijeme uglavnom redovni.

„Puno to znači u odnosu na prije. Prije je kasnilo. Bili smo već na granici da li izmoći ili ne“, kaže Adis Beširević, proizvođač mlijeka iz Tešnja.

Od ukupne količine mlijeka proizvedene u Zeničko-dobojskom kantonu polovina se proizvede u Tešnju. Samo ZZ „Zlatna kap“ u 2017. godini je od 220 kooperanata otkupila dva miliona litara mlijeka.

„Da 2018. godine dignemo to na još najmanje 200, 300 hiljada litara mlijeka“, kaže Maid Smajić, direktor ZZ „Zlatna kap“, Tešanj.

U posljednjih desetak godina, zahvaljujući redovnim poticajima, broj grla u Tešnju je učetverostručen, a proizvođača koji se bave plasteničkom proizvodnjom je pet puta više.

„To je iznos od 330 do 340 hiljada maraka i to je rekordan iznos koji je Općina Tešanj do sada izdvajala za te namjene“, ističe Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

„Mi smo imali planirano dva miliona i petsto za poticaj poljoprivredi. Rebalansom je taj iznos povećan na dva miliona i osamsto. To je daleko više nego što smo imali u ranijem periodu. U preipremi je budžet za 2018. godinu. Mi smo planirali tu povećanje sredstava“, ističe Himzo Smajić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK-a.

U posljednjih 11 godina Općina Tešanj je za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta izdvojila tri miliona i 200.000 maraka.

federalna.ba

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,108FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti