27.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

VIDEO: Općine Tešanj, Usora i Doboj Jug zajednički grade kolektor

Nakon što su općine Tešanj, Usora i Doboj Jug iskazale interes da zajednički grade kolektor za tretman otpadnih voda, Institut za hidrotehniku iz Sarajeva je izradio Studiju izvodljivosti i prezentovao je predstavnicima ovih lokalni zajednica. Projekat je vrijedan oko devet miliona maraka, a finansirat će se iz kreditnih, sredstava Federalnog fonda za okoliš i ulaganjima samih općina.

Da zajednički grade kolektor za tretman otpadnih voda u općinama Tešanj, Usora i Doboj Jug odlučili su se zbog ekoloških, ali i ekonomskih razloga.

“Pokazalo se da postoji ekonomska isplativost i da je mnogo jeftinije da gradimo jedan uređaj nego tri uređaja. Taj indeks isplativosti je različit po općinama, ali za svaku općinu je isplatnija ova varijanta”, tvrdi načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Lokacija postrojenja veoma je važna za općine, posebno Doboj Jug, a nalazio bi se nizvodno, bude li ono locirano uz Usoru na području općine Tešanj.

“Ukoliko bi se lokacija promijenila i i šla na lokaciju Tešnja, Općina Doboj jug bi imala mnogo veće troškove i mnogo veće namete na građanstvo, vjerovatno OV neće donijeti odluku u tom smjeru”, kazala je Jasminka Begić, načelnica Općine Doboj Jug.

I u Općini Usora su svjesni da je zajednička gradnja jeftinija, ali pažljivo analiziraju svaki detalj Studije.

“Ovo je, prema mom mišljenju, ključna faza kada treba donijeti bitne odluke i moja je želja da u ovom projektu i dalje ostanemo zajedno”, istakao je načelnik Općine Usora Ilija Nikić.

Za gradnju regionalnog kolektora ove općine bi mogle računati i na grant sredstva Federalnog fonda za okoliš.

O daljim aktivnostima u vezi sa izgradnjom postrojenja, očekuje se izjašnjenje općinskih vijeća Tešnja, Usore i Doboj Juga.

federalna.ba

.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti