26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

VIDEO: Općinski sud u Tešnju već 400 dana odbija izvršiti presudu Ustavnog suda BiH

Općinski sud u Tešnju već godinu odbija izvršiti presudu Ustavnog suda BiH. Naime, kako je “Avaz” već pisao, braća Muhamed i Derviš Đonlagić skoro 20 godina na sudovima uzaludno pokušavaju srušiti nelegalno izgrađeni objekt Saliha Ćorića u Jelahu kod Tešnja, koji se nalazi gotovo u njihovom dvorištu.

Bez obzira na to što za rušenje postoje pravosnažne presude svih nadležnih sudova u BiH, a čak je i Ustavni sud BiH svojom odlukom od 13. novembra 2012. godine naložio Općinskom sudu u Tešnju da u roku od 90 dana pošalje obavijest o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke, još uvijek se ništa ne događa.

Ubrzo će se navršiti 400 dana od toga, ali predsjednik Općinskog suda Zdravko Popović nije uradio ništa, bez obzira na to što je Ustavni sud BiH naglasio da se “nemogućnost da apelanti provedu Zaključak o rušenju nelegalno podignutog objekta može u konkretnom slučaju staviti na teret Općinskom sudu…”. Ako bi Ustavni sud BiH slijedio praksu Ustavnog suda FBiH, Popović bi mogao završiti i u zatvoru zbog neprovođenja presuda.

Dnevni Avaz/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti