VIDEO: Otrgli zaboravu Drum

VIDEO: Otrgli zaboravu Drum

136
0
PODIJELI

Već tri godine aktivisti udruženja “Tragovi Crni vrh” rade na revitalizaciji Druma, rimske, ali i putne komunikacije koje se koristila za vrijeme otomanske uprave na ovim prostorima.

Ovih dana probijena je zahtjevna dionica puta od Strupine do Oruča, duga pet kilometara. Na ovaj način najkraćom putnom komunikacijom, Maglaj je povezan i s općinama Tešanj i Doboj-Jug.

Decenijama je Drum živio samo u sjećanjima starijih stanovnika novošeherskog kraja. Potisnut modernim saobraćajnicama, doskora je bio prepušten zaboravu. Inicijativu Udruženja građana “Tragovi Crni vrh” zdušno su podržale lokalne vlasti Tešnja, Maglaja i Doboj-Juga, ali i stanovnici Strupine, Čoba, Mladoševice, Oruča i drugih naselja kojima ovaj put mnogo znači.

Istovremeno uz revitalizaciju, kojom je Drum otrgnut od zaborava i ponovo vraćen ovim stanovnicima, on će, svakako naći svoje mjesto i u budućnosti, zbog blizine koridora 5C

Ovu zahtjevnu dionicu, uprskos teškoj finansijskoj situaciji sa 30.000 maraka je finansirala Općina Maglaj.

Nakon završetka ove dionice preostalo je probijanje još oko tri kilometra Druma, a potom dodatno uređenje 24 kilometra puta od Doboj-Juga do Maglaja i Novog Šehera.

Federalna.ba/Jelah.info

NEMA KOMENTARA