14.2 C
Tešanj
Subota, 3 Juna, 2023

VIDEO: Po bogatstvu voda smo prvi u regiji, a milione dajemo na uvozne

S preko devet hiljada kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika Bosna i Hercegovina je zemlja najbogatija vodom u regiji i sedma u Evropi. Zlatne medalje kažu i da je najkvalitetnija na svijetu. Uprkos tome, naša zemlja ne ostvaruje očekivane rezultate kada je riječ o proizvodnji i izvozu vode. Od 200 perspektivnih izvorišta vode koristimo samo jedan posto. Pokrivenost uvoza izvozom dostiže jedva deset procenata.

Ekipa Federalne televizije razgovarala je s građanima, uposlenicima i proizvođačima mineralnih voda. Problema je mnogo. Od vještačkih barijera za izvoz, do neuređenosti tržišta i nespremnosti bh. vlasti da strateški razvijaju ovu oblast. Rješenje je samo jedno, slažu se svi – moramo početi kupovati i konzumirati domaću vodu.

Vodeći svjetski mediji godinama su se bavili fenomenom kvaliteta voda iz Tešnja. Od 1998. do 2002. voda iz Tešnja je osvajala svjetsko zlato u američkom Berkeley Springsu, zbog čega se našla kao oficijeno piće i u Bijeloj kući.

Priča je počela prije skoro dvije decenije, kada se uzorak vode iz Tešnja, uz pomoć humanitarnih organizacija, našao na svjetskom takmičenju – i pobijedio.

Dok voda iz Tešnja osvaja srebrne i bronzane medalje, u zemlju se uvozi oko 140 miliona litara vode. Godišnje se po ovom osnovu odlije iz zemlje blizu 20 miliona maraka. Istovremeno, izvoz je u vrijednosti nešto većoj od dva miliona maraka, a toliko je izvora iz kojih građani u boce toče kvalitetnu mineralnu vodu.

Proizvođači pokušavaju opstati na tržištu i sačuvati proizvodnju i uposlene radnike. Ipak, proizvođači sami ne mogu mnogo učiniti. Vlade drugih zemlja štite svoje proizvođače čak i nevjerovatno dugom procedurom za izdavanje dozvola za uvoz iz BiH. “Dok se izvrše pripreme za izdavanje dozvole ona već istekne”, kaže nam jedan od proizvođača mineralne vode u tešnju.

Bh. vlasti imaju iste mehanizme, ali ih ne koriste. Imamo izvorišta koja su izdašna i imamo dobar kvalitet vode, nema niti jednog razloga da uvozimo vodu; naprotiv, trebamo je izvoziti – poručuju proizvođači. Do tada, domaći proizvođači pozivaju da kupujemo i pijemo našu vodu.

federalna.ba

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,099FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti