22.7 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

VIDEO: Počela izgradnja kanalizacionog sistema u Tešnju

U Tešnju je počela izgradnja kanalizacionog sistema. U prvoj fazi će se uraditi oko sedam kilometara mreže vrijedne 2,5 miliona maraka, a do 2020. godine u Tešnju planiraju uraditi kanalizacionu mrežu vrijednu 24 miliona maraka, čime će preko 45 posto stanovništva biti obuhvaćeno odvodnjom otpadnih voda. Sredstva za prvu fazu su osigurana iz pretpristupnih fondova EU i povoljnih kreditnih sredstava Evropske investicijske banke.

Dugo se u Tešnju planira izgradnja kanalizacione mreže koja bi obuhvatila veći dio naseljenih mjesta. Za ovaj tehnički i finansijski zahtjevan projekt, koji je neophodan, lokalna zajednica dosad nije imala kapaciteta. „Bili smo prinuđeni na ovaj projekat jer imamo visoku gustinu naseljenosti na ovom prostoru i vrlo visok rizik od zagađenja pitkih voda“, rekao je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Izgradnja prve faze primarne mreže, duge sedam kilometara i vrijedne 2,5 miliona maraka, prema budućem kolektoru koji bi trebao biti izgrađen zajedno s općinama Usora i Doboj-Jug, već je počela. Koriste se savremeni materijali sa višedecenijskim garantnim rokom.

„Prvu dionicu radovu u ovoj fazi ugovorili smo najvećim dijelom iz sredstava IPA fondova, donatorskih sredstava EU i jednim dijelom iz sredstava Evropske investicijske banke“, pojašnjava načelnik Huskić.

Projekt je obuhvatio i sanaciju dotrajale kanalizacione mreže i podzemne infrastrukture u Titovoj ulici i staroj gradskoj jezgri.

Prva faza bit će okončana za tri mjeseca. Predviđena je i izgradnja primarne mreže od Jelaha do Žabljaka, u Usori, a okončanje projekta vrijednog 24 miliona maraka planirano je u narednih pet godina, čime će više od 45 posto stanovnika Tešnja biti obuhvaćeno odvodnjom otpadnih voda.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti