VIDEO: Postrojenje za prečišćivanje otpadnih voda u Tešnju

VIDEO: Postrojenje za prečišćivanje otpadnih voda u Tešnju

234
0
PODIJELI

U Tešnju je u rad pušteno postrojenje za prečišćivanje otpadnih voda. Kompanija Mann Hummel BA u to je uložila 390.000 maraka, dok je od 2007. godine u tretman svih vrsta otpadnih voda uloženo oko milion KM. Ovo je prvo postrojenje te vrste u BiH.

Vlastitim sredstvima tešanjska kompanija je prva u BiH izvršila zakonsku obavezu adekvatnog tretmana otpadnih voda, poručivši da je vrijeme prijeći sa riječi na djela. “Svima su nam puna usta ekologije, hvale, zaštite životne sredine. Međutim, malo radimo na tome“, kaže generalni direktor Mann Hummela BA Smail Ramović.

Ohrabruje činjenica da se sredstva iz Federalnog fonda za zaštitu okoliša namjenski usmjeravaju, pa općine, poput Tešnja, planiraju izgradnju savremenog kanalizacionog kolektora. Od prečistača najviše će koristi imati naselja donjeg toka rijeke Usore, a još dvije kompanije na području Tešnja instaliraju slična postrojenja. Sve bi trebalo dovesti do toga da ekoloških katastrofa, kakva je nedavno bila u rijeci Usori, bude sve manje.

federalna.ba

NEMA KOMENTARA