VIDEO: Pozitivna priča iz Jelaha: Biznis ne poznaje granice i spaja ljude

VIDEO: Pozitivna priča iz Jelaha: Biznis ne poznaje granice i spaja ljude

286
0
PODIJELI

Mjesna zajednica Jelah prostire se na relativno malom prostoru ukupne površine devet kvadratnih kilometara. Iako prostorno mali, ekonomski je dobro razvijen. Veliki je broj uspješnih kompanija na ovom prostoru, a jedna od njih svakako je Mlin Dukat.

Mlinskopekarska industrija Dukat ostvarila je značajan rast i razvoj od 1997. godine kada je pokrenula mlinsku djelatnost. Danas je Dukat visoko pozicioniran i nalazi se među pet vodećih žitoprerađivačkih kompanija u Bosni i Hercegovini.

“Na područje BiH godišnje isporučujemo između 15 i 17 hiljada tona mlinskih prerađevina. Upošljavamo 52 radnika, a kapacitet našeg mlina je 150 tona za 24 sata. Sam mlin je opremljen najmodernijom tehnologijom. Posjedujemo i laboratorij za ispitivanje sirovina i finalnog proizvoda“, rekao nam je Muhamed Kopić, direktor Dukat d.o.o. mlin i pekara Jelah – Tešanj.

Svoje proizvode isporučuju na području cijele BiH.

“Moramo istaći da imamo značajnu saradnju sa kompanijama sa područja Republike Srpske. Za pšenicu i kukuruz su nam dobavljači PD Semberija iz Bijeljine, Poljoprivredna zadruga iz Doboja, a ambalažu nabavljamo iz Modriče, dok naše proizvode plasiramo na područje cijele BiH, pa tako i RS-a“, istakao je Kopić.

Pšenica i brašno oduvijek su povezivali ljude. Tako je i u ovom slučaju. Proizvodi Dukata prisutni su na cijeloj teritoriji BiH, između ostalog i u Prnjavoru. Nalazi se na policama kompanije Metalex.

“U Federaciji imamo 300 kupaca, a možda i više dobavljača. Radimo na cijelom području BiH, a jedan od naših dobavljača je i Dukat iz Jelah sa kojim smo ostvarili odličnu saradnju“, rekao nam je Bogdan Milinčić, direktor kompanije Metalex iz Prnjavora, te istakao kako se nada da će u narednom periodu proširiti kapacitete svoje firme.

Saradnja ove dvije kompanije je još jedan pokazatelj da u ekonomiji nema granica. Biznis, kao što je to uvijek radio, spaja ljude.

Kako to sve izgleda u praksi pogledajte u našem video prilogu…

Fokus.ba

NEMA KOMENTARA