23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

VIDEO: Prvi međunarodni susreti izviđača u Tešnju

Odred izviđača Crni vrh iz Tešnja bio je organizator i domaćin Prvih međunarodnih susreta izviđača Tešanj 2014. Stiglo je više od 200 izviđača iz 38 odreda iz Srbije i BiH. Uz dobro druženje, izviđači su se takmičili u raznim vještinama, a nisu izostala ni nova prijateljstva.

Prvi međunarodni susreti izviđača su se trebali održati u maju, ali su odloženi zbog poplava koje su zadesile našu zemlju. Stigli su izviđači iz 38 odreda iz Srbije i BiH.

Stanje u izviđaštvu je teško, najviše zbog nebrige vlasti kako u BiH tako i u susjednoj Srbiji. “Trudimo se da sve to ponovo povežemo. Odgovorno tvrdim da su izviđači jedina organizacija na Balkanu koja ne priznaje granice”, kaže Dejan Petrović, načelnik Saveza izviđača Srbije.

Zahvaljujući entuzijazmu, prije tri godine izviđači u našoj zemlji – dva entitetska i Savez izviđača Distrikta Brčko – ujedinili su se u jedinstven savez u BiH. “To je jedan od načina na koji ćemo se truditi da vratimo svijetle tradicije izviđaštva u BiH i da nas vlasti prepoznaju”, kaže Ivan Klasnić, član Predsjedništva Saveza izviđača u BiH.

Mladi izviđači od 11 do 15 godina natjecali su se u brojnim disciplinama. Jedna je, ipak, bila najvažnija: “Sve se svodi na jako lijepo druženje, na upoznavanje drugih ljudi, na smijeh, zabavu”, istakla je Dilara Muharemović, članica OI „Klek“ iz Zavidovića.

Desetine izviđača napustile su Tešanj s jedinstvenom porukom: Vidimo se dogodine!

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti