17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

VIDEO: Psi lutalice ponovo napadaju stoku u Tešnju

Nije rijetkost da psi lutalice napadaju stoku i stada stočara u tešanjskom kraju. Ovih su dana psi lutalice rastrgali stado od 30 ovaca domaćina Sedžada Roše iz istoimenog sela kod Tešnja. Iako se obraćao policiji, lovcima, veterinarima i vlastima, gotovo mu niko ne može pomoći. Prije svega zbog činjenica da je, poput mnogih evropskih zakona, i Zakon o zaštiti o dobrobiti životina u BiH, prepisan kao pravna stečevima EU, koji u našim prilikama, jednostavno, nije provodiv.

Ovakvi prizori su, posebno zimi, česti u tešanjskim selima. Vlasnici stoke redovno prijave štetu i na tome se, uglavnom sve završi. Nema adekvatne nadoknade štete ni garancije da se napadi više neće dešavati.

„Nije to prvi puta. Dešavalo mi se po petero, po desetero. Pa sam pravio objekte tvrđe, ali džaba je. Toliko je tih pasa lutalica da ti više ne možeš držati ni stoke, ni kokoške, ni ništa“, kaže Roša.

Roša je ponovo o svemu izvijestio policiju, općinare, lovce.

„Nas Zakon o lovstvu obavezuje da čistimo isključivo lovište. Međutim, ovo nije lovište. Ovo je naseljeno područje. Mi, praktično na ovakvim područjima oružje ne smijemo ni iznositi. Možemo samo sažalijevati poljoprivredne proizvođače“, ističe Hasan Handžić, glavni lovovođa LD „Kiseljak“, Tešanj.

Nemoćni su i u policiji. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja umjesto da unaprijedi stanje, čini se da ga je dodatno otežao.

„Na žalost kod donošenja tog Zakona izgubilo se iz vida da na gradskim ulicama imamo na hiljade pasa. U Zenici je ta procjena da imamo na ulici između 2.500 i 3.500 pasa lutalica. Odredbe zakona koji je donesen su apsolutno neprimjenjive na tu situaciju“, rekao je Semir Šut, komesar policije ZDK-a.

U okviru komunalnih aktivnosti u Tešnju posjeduju improvizirani azil za pse. Teritoriju od 163 kvadratna kilometra, od čega je više od 85 naseljeno, teško je pokriti adekvatnom službom, kažu u Općini.

„Trenutno radi jedna ekipa koja opslužuje čitavu općinu. Razmislit ćemo da li postoji potreba da u određenim periodima godine imamo i drugu ekipu kako bismo na vrijeme stizali“, kaže Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Do tada tešanjskim stočarima preostaje da se sami zaštite i nadaju da će psi lutalice s odlaskom snijega hranu pronaći dalje do njihovih torova i štala.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti