VIDEO: Radnik Famus gradnje Nevzet Halilović ide kući: Samo me je Bog...

VIDEO: Radnik Famus gradnje Nevzet Halilović ide kući: Samo me je Bog spasio

566
0
PODIJELI

Nevzet Halilović, vodeći majstor Famus gradnje 3 i radnik koji je preživio pad skele i betona na gradilištu u sarajevskoj ulici Hiseta prije 15-tak dana, u utorak ide kući. Danas je posebno sretan jer su mu rekli divne vijesti: može se vratiti svojoj supruzi i djeci.

Potrebno mu je to, kazao nam je, jer se boji da će psihički potonuti ukoliko ne bude uz svoje najmilije, iako ga svakodnevno obilaze radne kolege i rodbina.

Da je Nevzet sasvim dobro i da konačno može biti otpušten iz bolnice kazao nam je i Mirza Biščević, Šef odjela za kičmu Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a.

“Hvala Bogu on je imao mnogo malih povreda koje su sve zajedno činile jednu ozbiljnu situaciju, ali pojedinačno nisu bile ozbiljne i sve se završilo na najbolji mogući način. Već mu pišemo otpusno pismo. On je imao minimalni prelom 12. grudnog pršljena, koji će zarasti uz pomoć korzeta i bez operacije”, kazao nam je Bišćević.

Halilović je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je još uvijek u šoku, a nakon što su njegova dvojica kolega, rođaka i prijatelja Razim i Enes Halilović poginuli u stravičnoj nesreći na gradilištu u Sarajevu.

“Znali smo se čitav život, živjeli smo u istom stanu, spavali u istoj sobi. Bili smo kao braća, smijali smo se zajedno, a sada sam samo ja ostao”, ispričao nam drhtavim glasom Halilović.

Šta će moja porodica bez mene

Sa suzama u očima se prisjetio tragedije koju je preživio ni danas ne vjerujući da još uvijek diše.

“Stajao sam na betonskoj stazi i zidali smo zidove. Odjednom sam osjetio kako gubim tlo pod nogama i padam, samo padam. Ne sjećam se svega, znam da sam pokušavao da se uhvatim za nešto, ali nisam mogao. Dok sam padao, cijeli život mi je prošao pred očima i jedino što sam u tom trenutku pomislio jeste šta će moja supruga i moje troje maloljetne djece bez mene”, ispričao nam je Nevzet.

Probudio se na tramvajskim šinama i osjetio da se može pomjeriti te se podigao skidajući materijal sa sebe i pokušavajući izbjeći daske i oplate koje su padale na njega.

“Kada sam se ja pridigao, moje kolege su već strčale sa zgrade, stavili su me u naš kombi i odvezli na KUM. Malo poslije mene je stigao i Ramiz i bio je na krevetu pored mene. Gledao sam kako umire. Bio je na aparatima i ljekari su se borili, ali se onda začulo ono smrtno pištanje”, prisjećao se Halilović dok su mu suze navirale.

Oči su mi bile pune betona

Kaže kako ga je samo Bog spasio. I danas mu je teško povjerovati da je sve preživio. Prvog dana nije baš ni bio svjestan šta se oko njega događa. Ujutro je saznao da je i njegov drugi kolega preminuo.

“Oči su mi bile pune betona, ništa nisam vidio. Kupali su me kako bi me mogli pregledati”, rekao nam je detalje nakon nesreća.

Od udarca koji je zadobio nije mogao gledati, ali je prstima otvarao oči kada mu je njegova porodica došla u posjetu.

“Samo sam ih želio vidjeti, to je sve što sam želio. Prstima sam pokušavao sam sebi otvoriti oči”. Dodao je da je bio presretan što su tu. Iako ih nije mogao gledati, mogao ih osjetiti.

Sa današnje distance, petnaestak dana nakon cijelog događaja, Nevzet kaže da mu nije jasno što se dogodilo, zbog čega su na taj način pali.

Neko mora odgovarati za izgubljene živote

“Neko je kriv, neko će morati odgovarati za ovo. Dva mlada života su zauvijek ugašena, ne smije se ovo zaboraviti”, rekao je radnik Famus gradnje 3.

Rekao je i da su njegove gazde bile korektne prema radnicima, da su plaćani redovno, da su bili osigurani i da su imali dodatno osiguranje. No, šta se dogodilo nije mu jasno.

“Bojim se da nije bila neka sabotaža u pitanju, jer konkurentske firme baš ne vole Famus gradnju 3, firmu koja je došla iz Tešnja”.

Nakon tragedije, sve je stalo. Ukupno 150 porodica je u pitanju.

“Teško je, veoma teško. Izgubio sam rođake i kolege. Firma ne radi. Ali ja idem kući na oporavak i borit ću se sa svojom suprugom i djecom za bolje sutra”, kazao nam je Nevzet.

Podsjećamo, tragedija na gradilištu Famus gradnje 3 u sarajevskoj ulici Hiseta dogodila se u popodnevnim satima 28. januara. U obrušavanju betona, oplate i skele poginula su dva radnika Razim Halilović i Enes Halilović, iza kojih je ostalo četvero djece.

Zbog sumnje da su počinili teška krivična djela protiv sigurnosti ljudi i imovine u vezi sa krivičnim djelom nepravilno i nepropisno izvođenje građevinskih radova, pritvoreni su Kemal Karahmet, direktor tešanjske firme Famus gradnja 3, tehnički direktor Miralem Jahić, te rukovodilac gradilišta Dženan Hadžem.
(Klix.ba)

NEMA KOMENTARA