23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

VIDEO: Ramiz Hodžić Siki bio u odredu “El-Mudžahid”

Ramiz Hodžić Siki, Bosanac iz Sjedinjenih Američkih Država koji je optužen za pomaganje terorističkoj organizaciji Islamska država, bio je pripadnik odreda “El-Mudžahid”, vojne jedinice Armije RBiH kojom su komandirali strani dobrovoljci, potvrđeno je za “Dnevni avaz” iz pouzdanih izvora.

Hodžić, za kojeg američke vlasti tvrde da je mjesecima slao novac i opremu pripadnicima IS-a, u ovoj jedinici prošao je vojnu i vjersku obuku, a nakon rata otišao je u SAD.

Stizale pare

Kako saznaje “Avaz”, velika antiteroristička akcija u SAD u kojoj su prije nekoliko dana vlasti uhapsile šest bosanskih imigranata zbog finansiranja i pomaganja IS-a mogla bi dobiti i bosanski nastavak. Američki istražitelji, naime, zvanično su obavijestili Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) o osobama koje su u toj zemlji optužene za terorizam. Dio novca koji su optuženi slali iz SAD stizao je u BiH, gdje je bio namijenjen pojedincima koji su namjeravali otići ili su odlazili na ratište u Siriji.

Informacija o nastavku istrage zvanično nam je potvrđena jučer u SIPA-i, a, kako nam je rečeno, inspektori ove agencije već su počeli ozbiljno raditi na ovom predmetu.

– Državna agencija za istrage i zaštitu u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzima odgovarajuće mjere i radnje, a u cilju zaštite interesa daljnje istrage u ovom trenutku ne možemo iznositi druge informacije u javnost – potvrdila nam je jučer Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

U opsežnoj akciji u Sent Luisu, Njujorku i Čikagu prije četiri dana uhapšeni su Ramiz Siki Hodžić iz Jelaha i njegova supruga Sedina Unkić, zatim Armin Harčević iz Sent Luisa, Mediha Salkičević zvana Medy Ummuluna i Nihad Rosić iz Njujorka, a optužena je i Jasminka Ramić iz Ilinoisa. Istražitelji su, kako se navodi u optužnici, locirali osobe u Crnoj Gori i BiH čiji su članovi porodica otišli da se bore na ratištima u Siriji i Iraku, a koji su dobivali novac od ove grupe.

Lažne optužbe

S druge strane, Šejla Ramić, kćerka Jasminke Ramić iz Rokforda, jedne od šest osoba porijeklom iz BiH optuženih za pomaganje Islamskoj državi i drugim terorističkim organizacijama, u izjavi za američku Televiziju WREX kazala je da njena majka nije kriva za ono za šta je optužuju te da se radi o lažnoj optužbi, javili su američki mediji.

Šejla tvrdi da je njena majka nevina i da nema nikakve veze s teroristima.

– Moja majka Jasminka nije slala novac i oružje Islamskoj državi. Ko god da je došao do takvog zaključka, definitivno je pogriješio. Radi se o lažnoj optužbi. Kada smo čuli tu vijest, bili smo izuzetno šokirani kako je neko uopće mogao doći na takvu ideju – rekla je Šejla, prenijeli su američki mediji.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti