26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

VIDEO: Rekonstrukcija raskrsnice u Jelahu čekala se godinama

Nakon višegodišnjeg usaglašavanja konačno će ovih dana u Jelahu kod Tešnja početi rekonstrukcija i semaforizacija raskrsnice magistralnog puta M-4 Doboj – Banja Luka i regionalnog puta Prnjavor – Novi Šeher. Vrijednost radova, koji će biti završeni za tri mjeseca, iznosu 460.000 KM. Sredstva su osigurali FBiH, ZDK i Općina Tešanj.

 

Decenijama čekana rekonstrukcija raskrsnice najviše je obradovala stanovnike Jelaha.

“Mislim da će ovim rješenjem gužva u Jelahu biti manja. Ova raskrsnica nije samo problem Jelaha, ona je problem ovog dijela kantona, ovog dijela BiH”, kazao je Senad Subašić, potpredsjednik Savjeta MZ Jelah.

U rekonstrukciju raskrsnice i dogradnju bit će uloženo 300.000, dok će postavljanje semafora i dodatne saobraćajne signalizacije koštati 111.000 maraka.

“Kanton investira 145.000 maraka. Zadovoljstvo mi je da kažem da ćemo završiti za tri mjeseca ovaj projekt“, ističe ministar prometa i komunikacija ZDK-a Raif Seferović.

Općina Tešanj će, uz izradu projekta i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, za građevinske radove iz budžeta izdvojiti 50.000 maraka.

Tešanjski načelnik Suad Huskić kaže da nije uobičajeno da općine u ovolikom procentu finansiraju projekte od kantonalnog i federalnog značaja, ali ovaj projekat vrlo je važan za Tešanj.     

Mnogi u Tešnju su upozoravali da se semaforima neće riješiti velike gužve na ovoj raskrsnici predlažući izgradnju kružnog toka.

U svakom slučaju, radovi će početi ovih dana.

Opširnije u prilogu Muhameda Čabrića:

Federalna Televizija/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti