5.3 C
Tešanj
Petak, 19 Aprila, 2024

VIDEO: Rukovodioci “Famus gradnje” osuđeni na 22 mjeseca zatvora zbog pogibije radnika u Sarajevu

Direktor građevinske firme Famus gradnja 3 iz Tešnja Kemo Karahmet i Miralem Jahić, zamjenik koordinatora na izgradnji stambeno-poslovnog objekta u sarajevskoj ulici Hiseta na kojem su u januaru 2015. godine poginula dva radnika, potpisali su sporazum o priznanju krivnje s Tužilaštvom KS. Kantonalni sud je prihvatio nagodbu i osuđeni su na ukupno 22 mjeseca zatvora.
Direktor Karahmet osuđen je na 10 mjeseci, a Jahić na 12 mjeseci zatvora, potvrdila nam je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS. S obzirom da su potpisali sporazume, postupak protiv ostalih optuženih – nadzornog inžinjera Dženana Hadžema i rukovodioca nadzorne firme “Zrak” Zijada Imakovića, se nastavlja i razdvojen je.

Podsjetimo, tragedija se dogodila 28. janaura 2015. godine na gradilišutu u ulici Hiseta kada je došlo do obrušavanja dijela stambeno-poslovnog objekta, odnosno oplate i velike količine betona na čijem su izlijevanju radili radnici. Sa objekta su tada pala tri radnika ove kompanije. Razim Halilović i Enes Halilović, obojica iz Tešnja, ostali su mrtvi na mjestu, dok je Nevzet Halilović teško povrijeđen.

Karahmet, Jahić, Hadžam i Imamović su uhapšeni nedugo nakon nesreće i određen im je pritvor, ali su ubrzo pušteni da se brane sa slobode. Istraga je rezultirala optužnicom protiv ove četiri osobe kojim se na teret stavljaju teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine u vezi sa krivičnim djelom nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.

Kemo Karahmet, prema navodima optužnice Tužilaštva KS, propustio je izraditi projektnu dokumentaciju neophodnu za funkcionisanje gradilišta, nije imenovao voditelje projekta najmanje šest mjeseci, a kao rukovodioce radova na gradilištu je izabrao osobe koje nisu kompetentne da obavljaju taj posao. Na gradilištu nije postojao izvedbeni projekat koji je trebao biti dio onog glavnog projekta i koji je morao podrazumijevati dokumentaciju o sigurnoj skeli sa sigurnim osnovama koje bi mogle podnijeti svo opterećenje koje podrazumijeva izvođenje građevinskih radova.

Miralem Jahić kao tehnički direktor preduzeća propustio je osigurati da se građevinski radovi izvode po svim tehničkim pravilima u građevinarstvu kao i imenovati voditelja građevinskih radova tokom šest mjeseci. Dopustio je da radovima rukovodi Dženan Hadžem koji nije imao položen stručni ispit, niti adekvatno iskustvo za funkciju koju je obavljao, kao ni Enes Halilović koji je bio rukovodilac gradilišta.

Imamoviću je na teret stavljeno da na sve navedene nepravilnosti nije reagovao uprkos činjenici da je to bio dužan učiniti kao nadzorni organ na gradilištu i rukovodilac preduzeća Zrak d.o.o.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti