21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

VIDEO: SIPA istražuje i odlazak tešnjaka na ratišta u Siriju i Irak

Značajan broj bh. državljana koji su se na strani pobunjenika borili u Siriji, a bili odani frakciji Islamske države Iraka i Levanta, sirijsko ratište zamijenili su onim u Iraku. Tamo je u jednom od samoubilačkih napada poginuo i bh. državljanin Emrah Fojnica, široj javnosti poznat kao optuženi u slučaju terorističkog napada na Američku ambasadu u Sarajevu.

Prema obavještajnim podacima, u sastavu snaga Islamske države učestvuje i 17-godišnji Almir Džinić, iz sela Ošve kod Maglaja, selefijske zajednice u kojoj je nakon oslobađajuće presude Suda BiH i puštanja iz pritvora živio i Emrah Fojnica.

Džinić je u džihad otišao sa ocem, majkom i osmero braće i sestara od kojih je samo brat Amer punoljetan. Njegova maloljetna sestra Enesa Džinić bila je šerijatski udata za Emraha Fojnicu. Nakon što je Fojnica poginuo, na društvenim mrežama je objavljeno da je izveo šehidsku akciju i preselio s prslukom na sebi.

U Iraku je, kako saznaje FTV, i Seid Čolić iz Tešnja, a među brutalnijim džihadistima Islamske države je i njegov sugrađanin Elvis Hajrić.

Informacije o odlasku bh. građana na ratišta u Siriji i Iraku, ali i u Ukrajini provjerava i SIPA. Rezultat je to izmjena Krivičnog zakona kojima je zabranjeno učešće u stranim vojnim ili paravojnim formacijama.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti