VIDEO: Sjećanje na bitku na Putnikovom brdu

VIDEO: Sjećanje na bitku na Putnikovom brdu

1047
0
PODIJELI

U znak sjećanja na jednu od prvih ofanzivnih akcija bh. patriota, poznatoj bici na Putnikovom brdu kod Doboja, kada je u jednom danu, 12. jula 1992. godine, na prilazima Doboju poginulo 30 bošnjačkih i hrvatskih mladića, u Usori su se nizom manifestacija sjetili ovog događaja. Promovisana je monografija o Makljenovcu, a tradicionalni nogometni turnir uveličale su i legende splitskog Hajduka.

 

Makljenovac oživi tokom ljeta. Od nekadašanjih 800 stanovnika, danas, entitetskom linijom podijeljenom naselju, tu ih je tek četvrtina. Svakog ljeta okupe se na mjesnom stadionu i sjete velike bitke i heroja koji su ustajno branili i odbranili  BiH.

Ovom prilikom je promovirana i monografija o Makljenovcu dobojskog novinara i publicite Mirka Jeleča. Na 400 strana, preko 900 fotografija i tabela ispričana je priča o žiteljima Makljenovca od 1604. godine kada se prvi put spominje u pisanim dokumentima. Nosi poruku, prvenstveno, mladima. “Da im kažemo da je ovo njihova domovina, da je ovo njihov zavičaj i rodno ognjište, da ga trebaju čuvati i da se trebaju vratiti na svoju rodnu grudu”, poručuje Jeleč.

Tradicionalni nogometni turnir uveličale su i nogometne legende splitskog Hajduka.

Bitno je i spomenuti da je turnir osvojila ekipa Omanjske koja je u finalu pobjedila ekipu Sivše s rezultatom 2-1.

 

federalna.ba/videoprilog Muhameda Čabrića

NEMA KOMENTARA