10.8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

VIDEO: Spriječena samovolja članova školskog odbora škole u Matuzićima

Grupa uposlenika Osnovne škole „21. mart“ iz Matuzića, općina Doboj-Jug, i predstavnici Vijeća roditelja ove škole javno su protestirali, pred sjedištem Vlade ZDK-a i Ministarstva obrazovanja ZDK-a u Zenici, zbog “nelegalne smjene direktora i nezakonitog rada školskog odbora”.

Radi sprječavanja nelegalnog rada Školskog odbora, koji je na samovoljan način bez suglasnosti nadležnog kantonalnog ministarstva i Vlade ZDK-a izvršio smjenu direktora škole, zaposlenici i roditelji su zatražili da se onemogući samovolja pojedinaca i ovakav način djelovanja školskog odbora.

Nakon razgovora s Mensurom Sinanovićem, ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a, dogovoreno je da trenutni Školski odbor ne smije i neće poduzimati nikakve aktivnosti na zamjeni ili smjeni članova odbora, kao i samovoljnoj smjeni direktora škole do odluke nadležne kantonalne komisije i Vlade ZDK-a.

“Smjena direktora i imenovanje vršioca dužnosti direktora je obavljena potpuno suprotno Zakonu o osnovnoj školi. Da se taj postupak uradio u skladu sa zakonom u skladu s Pravilnikom o formiranju školskih odbora danas ove ljude ne bismo imali ovdje.

Sindikat je zatražio da se poštuju zakonske norme i problem, ako ga ima, riješit će se u skladu sa zakonom i odlukama Vlade ZDK”, rekao je Feni Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK-a.

Osim granskog Sindikata i Nastavničko vijeće škole zahtijeva da ministarstvo ispoštuje odluke koje je donijelo vijeće, a kojima se traži da Vlada ZDK-a imenuju nove članove školskog odbora u skladu sa zakonskom procedurom i bez samovoljnog uplitanja pojedinaca.

federalna.ba/Fena

Povezane vijesti

Najnovije vijesti