19.7 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

VIDEO: SRD “Jelah-Tešanj” bilježi 70 godina postojanja

Sportsko-ribolovno društvo „Jelah-Tešanj“ ove godine bilježi 70 godina postojanja i jedan je od najuspješnijih privrednih kolektiva u našoj zemlji. Sedam puta su osvajali prvenstvo BiH i isto toliko puta branili boje naše zemlje na svjetskim prvenstvima. Udruženje okuplja 240 članova, a prioritet je rad sa mladima i zaštita ribljeg fonda i životne sredine.

U aktivnostima ovog ribolovnog društva sve je više akcija na zaštiti ribljeg fonda i okoliša, ali i projekata poboljšanja izdašnosti izvora vode u zahvatu rijeke Usore izgradnjom prelivnih pragova.

„Mi u ovoj godini planiramo izgraditi tih pet prelivnih pragova. To nam je osnovni zadatak u narednoj godini, a osim toga imamo i redovne aktivnosti koje provodimo već tradicionalno“, kaže Vahid Festa, predsjednik SRD Jelah-Tešanj.

U okviru redovnih aktivnosti u Usoru i Bosnu pušteno je 20.000 primjeraka različite mlađi, pokrenuta je mala škola ribolova koju su uspješno završila 32 polaznika. U povodu jubileja štampana je i monografija Društva, a uručene su plakete i zahvalnice najzaslužnijima.

„Nama su prioritet naši mladi i ekologija. Lovimo ribu normalno, a što je velika radost, sve više naših članova uključuje se u pokret „uhvati i pusti““, kaže Nermin Piknjač, član SRD Jelah-Tešanj.

Ribiči iz Tešnja sedam puta su osvajali prvenstvo naše zemlje i isto toliko puta branili boje BiH na svjetskim prvenstvima. Odgovornim odnosom prema prirodi daju primjer i drugim udruženjima.

„Sve više udruženja se bavi zaštitom ribljeg fonda, zaštitom naših rijeka jer je i svijet prepoznao. Naše rijeke još uvijek su ostale nezagađene, još uvijek su dosta čiste u odnosu na evropske rijeke. To je svijet prepoznao i udruženja treba da se okrenu tome“, ističe Zijad Sinanović, predsjednik sportsko-ribolovnog Saveza FBiH.

Svojevrsno priznanje je i činjneica da će naša zemlja biti domaćin Šestog svjetskog prvenstva u ulovu ribe vještačkim mamcem koje će se u maju održati na rijeci Željeznici u Istočnom Sarajevu.
federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti