14.7 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

VIDEO: Suđenje rukovodiocima firmi “Famus gradnja 3” i “Zarka”: Svjedočio povrijeđeni radnik Nevzet Halilović

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Kemi Karahmetu, direktoru firme Famus gradnja 3 i drugima, koji su optuženi za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, te nepropisno izvođenje građevinskih radova, kada su 28. januara prošle godine na gradilištu u sarajevskoj ulici Hiseta poginuli radnici Enes i Razim Halilović iz Tešnja, dok je Nevzet Halilović teško povrijeđen.

Pored Karahmeta, na optuženičkoj klupi nalaze se i Miralem Jahić, zamjenik koordinatora na izgradnji stambeno-poslovnog objekta, Dženan Hadžem, nadzorni inženjer i Zijad Imamović, rukovodilac nadzorne firme Zarka.

Svoj iskaz pred Sudskim vijećem dao je Nevzet Halilović iz Tešnja, jedan od radnika Famus gradnje koji su pali sa gradilišta. On je ispričao da je oko tri mjeseca prije nesreće počeo raditi na objektu u ulici Hiseta, a tog dana je radio na šalovanju ploče zida na strani koja gleda prema SCC-u. Odgovarajući na pitanje tužiteljice Sabine Sarajlije, svjedok je kazao kako nije bilo neobično što su u zimskim danima radili na gradilištu, jer nije bilo hladno, te da su i prije tokom zime imali radove.

-Kada sam završio šalovanje, oko tri sata sam otišao da betoniramo zid prema Histeovoj. Staza na koju je trebalo nasloniti zid je tri ili četiri dana ranije bila izlivena. Enes i Razim su došli da pomognu i na tom zidu smo se zadržali oko pola sata– kazao je Halilović. On je naglasio da su znali da je staza čvrsta, jer u suprotnom ne bi prelazili preko nje.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti