23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

VIDEO: Suživot Bošnjaka i Hrvata Usore i Tešnja u sjeni presude Ustavnog suda

Župa Žabljak u općini Usora ovih je dana obilježila 150 godina postojanja, što su finansijski pomogli i susjedi iz Tešnja i Jelaha. U usorskom kraju ovakve se stvari podrazumijevaju, jer Bošnjaci i Hrvati na tom području nikada nisu bili u sukobu. Sada idu i korak dalje, osnivaju kompanije, zajednički se bore za bolju budućnost svoje djece. To je slika stvarnog života, koju, na sreću, ne mijenja ni presuda Ustavnog suda da je vitalni nacionalni interes Hrvata na ovom području ugrožen zbog granica lovišta.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije donijelo je presudu prema kojoj Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju lovišta na području ZDK-a povređuje vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

Ovo je epilog procesa pokrenutog pred Ustavnim sudom prije 5 godina, nakon što je Skupština ZDK-a usvojila izmjene i dopune Odluke o osnivanju lovišta u ovom kantonu. Podnosioci zahtjeva, Klub zastupnika hrvatskog naroda u kantonalnoj skupštini, očekivali su ovakvu presudu. Ona je, tvrde, u duhu usuglašenog principa u ZDK-a da se granice lovišta podudaraju sa administrativnim granicama općina.

“Ovom odlukom neće lovačko područje sa područja općine Tešanj ući na područje općine Usora, nekih 700 duluma, gdje se radi većinom o hrvatskoj zemlji i gdje su većinom hrvatske kuće i hrvatski žitelji na području općine Usora”, kazao je Damir Jukić, predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini ZDK-a.

Na potezu su sada kantonalne institucije, u međuvremenu na spornom području je i dalje na snazi zabrana lova. Presuda se temelji na načelima i prnicipima, a ne Zakonu o lovstvu Federacije i ne vodi ka rješenju sadašnje situacije, smatraju u Lovačkom udruženju Kiseljak iz Tešnja.

“Ustavni sud se upleo u nešto za što smatram da nije njegova problematika i ovakvim odnosom suda prema ovako mizernim problemima došli smo u situaciju da Ustavni sud se pretvori u geometra, a da ne radi one poslove za koje je ustvari nadležan”, tvrdi Hasan Handžić, predsjednik Lovačkog društva Kiseljak.

Lovstvo je, kaže Handžić, sportska disciplina i apsurd je da je ovo pitanje uopće dospjelo pred Ustavni sud, tim više što lovačka udruženja Tešnja i Usore decenijama dobro surađuju.

“Ustavni sud ulazi u ingerencije drugih institucija i mislim da je ovom odlukom otvorena jedna Pandorina kutija”, naglašava Handžić.

Pandorina kutija na ovim prostorima, nažalost, odavno je otvorena, a sijanje sumnje u iskrene namjere drugih i drugačijih način je funkcioniranja političara. Postali su pravi stručnjaci u rješavanju nevažnih, čak i nepostojećih problema, na štetu životnih interesa građana. I sve to za dobre plaće i velike privilegije.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti