19 C
Tešanj
Nedjelja, 14 Aprila, 2024

VIDEO: Transparency International u borbi protiv korupcije na nivou Općine Tešanj

U saradnji sa Državnom agencijom za prevenciju korupcije i entitetskim savezima općina i gradova uz finansijsku potporu Vlade Holandije, Transparency International je u 20 općina u našoj zemlji pokrenuo projekt „Jačanje integriteta lokalne samouprave“. Projekt ima za cilj izradu akcionih planova u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou. Entiteti već rade na ovim dokumentima, a do 2019. godine ovaj posao će biti završen i u svim loklanim zajednicama u našoj zemlji.

Prva od osam sesija za općine Tešanj, Petrovo, Šamac i Orašje održana je u Tešnju. U Petrovu do sada nisu imali sličnih projekata, ali su svesrdno podržali donošenje dokumenta.

U Tešnju su već realizirali nekoliko internih projekata u borbi protiv korupcije.

„Bez obzira na sve to mi smo opredijeljeni da uradimo sve što možemo da unaprijedimo rad administracije, njenu transparentnost i da sav mogući rizik od korupcije preveniramo“, rekao je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

U skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije, koja je usaglašena na državnom nivou, entiteti uveliko rade na donošenju akcionih planova u borbi protiv korupcije.

„Do 2019. godine i u opštinama, dakle na tom nižem nivou vlasti u BiH takođe je planirano da se radi i da se uvedu planovi integriteta kao određeni standardi u djelovanju opštine“, ističe Bojan Stančević, rukovodilac programa TI u BiH.

Nakon pilot-projekta u koji je ušlo 20 lokalnih zajednica, u naredne četiri godine sve općine u našoj zemlji bi trebale imati dokument za prevenciju korupcije.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti