12.4 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

VIDEO: U Općini Tešanj za osam mjeseci 270 osoba naslo posao samo u jednoj struci

Iako Tešanj slovi za perspektivnu sredinu, kada je riječ o razvoju privrede i ekonomskim tokovima, na Birou rada se konstantno nalazi oko osam hiljada osoba, uglavnom mladih sa zanimanjima koja nisu tražena na tržištu rada. Kako bi unaprijedili stanje i ublažili manjkavosti formalnog obrazovanja u Tešanjskoj razvojnoj agenciji su, uz pomoć Njemačke agencije za tehničku pomoć i saradnju, pokrenuli novi ciklus obuke mladih nezaposlenih osoba na CNC mašinama.

Emir Hodžić je prije četiri godine završio Elektrotehničku školu, od kada, bezuspješno traži posao u struci. Kako bi postao konkurentiji na tržištu rada odlučio se za prekvalifikaciju za rad na CNC mašinama za obradu metala. U ovome nije usamljen.

„Za moju struku u našoj opštini nema baš nekog potraživanja tako da sam se odlučio za prekvalifikaciju’, rekao je Emir.

„Već sam godinu na Birou. Nisam još nikakav stalni odnos zaposlenja imao. Mislim da ću ovako lakše naći posao završavanjem CNC kursa“, ističe Anes Jašić, nezaposleni metalski radnik.

„Mislim da ću ovako lakše doći do posla“, smatra Ahmed Cvrčković, nezaposleni metalski radnik.

Uz podršku drugih partnera u Tešanjskoj razvojnoj agenciji, u partnerstvu sa Mješovitom srednjom školom su realizirali više programa prekvalifikacije za mlade nezaposlene osobe. Na ovaj način do posla je za prvih osam mjeseci ove godine došlo više od 270 osoba.

„Evidentno je da je formalno obrazovanje pokazalo svoje manjkavosti. Potpuno prakitčno orijentisan pristup. Želimo da unaprijedimo te svojevrsne propuste, a da povećamo konkurentnost tih osoba na tržištu radne snage“, rekao je Ismar Alagić, direktor TRA, Tešanj.

Dvije firme iz Tešnja već su izrazile potrebu za 30 radnika obučenih za rad na CNC mašinama, pa bi većina ovih mladih uskoro trebala doći do prvog zaposlenja.

federalna.ba/videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti