19 C
Tešanj
Nedjelja, 14 Aprila, 2024

VIDEO: U regiji sve manje oboljelih od tuberkuloze

Tuberkuloze u našem regionu svakim danom je sve manje. To je tako zahvaljujući i regionalnoj saradnji kliničkih centara više zemalja. Naša zemlja, iako još vodeća u regionu po broju oboljelih, kojih je danas 30 na 100.000 stanovnika, u proteklih deset godina je napravila značajan pomak.

Prije desetak godina BiH je imala i do 70 oboljelih o tuberkuloze na 100.000 stanovnika. Iako se ova bolest povezuje s niskim životnim standardom, u BiH je ipak došlo do vidnog napretka. „Trendovi su takvi da imamo pad tuberkuloze 2,5 do 3 posto, nekada i više od toga svake godine”, kaže Hasan Žutić, koordinator za kontrolu TBC-a u FBiH.

U Srbiji je dvadeset oboljelih na isti broj stanovnika. Slično je i u Hrvatskoj, dok je u Sloveniji ispod deset oboljelih, pa se više ne ubraja u zemlje s epidemijom tuberkuloze, ali prijete druge plućne bolesti, poput astme, navodi Matjaž Fležar sa slovenske klinike Golnik.

Tuberkuloze je sve manje, ali oboljelih od karcinoma pluća sve više. Ilustracije radi, godišnje samo u Srbiji od ove bolesti oboli više od 6.000 osoba.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti