VIDEO: U Tešnju nema vode ni za lijeka. Dobro došli u 21....

VIDEO: U Tešnju nema vode ni za lijeka. Dobro došli u 21. vijek

2327
0
PODIJELI

Građani Tešnja suočavaju se sa višednevnim prekidima u vodosnabdijevanju. Protesti građana nisu ubrzali rješavanje problema. Trenutno su jedina pomoć padavine.

Već dva i po mjeseca domaćinstva, sa oko 30.000 stanovnika, se suočava s drugim stepenom redukcije u vodosnabdijevanju. 29. jula je proglašen prvi stepen redukcije u vodosnabdijevanju, a nešto poslije i drugi. Razlozi leže u proširenju liste korisnika koju nije pratilo povećanje kapaciteta izvorišta, ali i u nepovoljnim hidrološkim prilikama tokom ljeta. Prve kiše poboljšale su vodosnabdijevanje, ali i ostavile pitanje kako u budućnosti osigurati kontinuirano snabdijevanje građana pitkom vodom.

Kapaciteti tri izvorišta su sa 85 litara pali na 35 litara u sekundi.

„Znalo je proći i po sedam dana. Snađemo se… Bunarevi, nađemo nekoga da nam dovuče…“, priča Emina Zaimović, stanovnica Medakova

Muhamed Burajić stanovnik je Tugovića: „Vode kod nas ima na sve strane samo je treba usmjeriti gdje treba. Do vlasti je, najvjerovatnije. Nije do mene“.

Razlozi leže u nepovoljnoj hidrološkoj situaciji tokom ljeta, ali i neplanskom gazdovanju, smatraju u opoziciji.

„Proširili smo broj priključaka, ali nismo radili na tome da obezbijedimo veće količine vode“, kaže Amir Šaranović, vijećnik A-SDA u Općinskom vijeću.

Protesti građana bili su neupješni, baš kao i nastojanja opozicije da u Općinskom vijeću isposluju vanrednu sjednicu sa tačkom dnevnog reda koja bi tretirala  probleme u vodosnabdijevanju. Istovremeno, i građani i komunalci su s olakšanjem dočekali prve obilnije kiše.

„U vodoizvorištu  Jelah iz dana u dan se poboljšava dotok vode i u narednim danima mi ćemo i tu proglasiti vodosnabdijevanje bez redukcija“, kazao je Adnan Lihić, direktor KP Rad Tešanj.

Nadležni ističu da su radili i rade što trenutno mogu  da poboljšaju  stanje.

„Mi smo, već u ovoj godini koristili takozvano prehranjivanje na dvije lokacije i dodatne količine vode“, ističe načelnik Općine Tešanj Suad Huskić (SDA).

Lihić dodaje kako slijedi izgradnja jednog bunara od 15 sekundnih litara: „Vjerovatno sredinom naredne godine puštanje u funkciju, a nakon toga još dva manja od po pet sekundnih litara“.

Rebalansom budžeta osigurana su sredstva za nova izvorišta. Dodatnih 30 litara u sekundi bi trebalo zadovoljiti potrebe, ali, izgleda, niko nije siguran, pa se traže nove mogućnosti.

„Pratiti istraživanja. Dubinska bušenja jer bez tih bušenja nećemo imati vodu“, upozorava Šaranović.

Huskić navodi kako je jedna opcija bušotina od 200 do 300 metara, a druga gradnja pragova ili brana na rijeci Usori koji bi prihranjivali bunare.

Opcija je i snabdijevanje pitkom vodom van općine Tešanj, ali primjena postojeće Odluke o vodovodu i kanalizaciji kojom bi se oporezovala prekomjerna potrošnja voda.  Inače, na vodovodnu mrežu dugu 400 kilometara priključeno je 8.700 korisnika ili 30.000 od 43.000 stanovnika.

federalna.ba

NEMA KOMENTARA