15.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Video: U Tešnju počeli 8. susreti izviđača BiH

Članovi Odreda izviđača ‘Crni vrh’ iz Tešnja i ove su godine, osmi put zaredom,  ugostili više stotina izviđača u okviru Osmih susreta izviđača BiH. U izviđačkim vještinama natjecalo se više od stotinu izviđača uzrasta od 11 do 15 godina iz 27 izviđačkih odreda iz cijele BiH.

Za razliku od prošle godine kada je na tešanjskim susretima sudjelovao 41 izviđački odred, ove ih je godine bilo za 14 manje.

„Radi problema u komunikaciji, prolazak kroz Vranduk i tako dalje, tako da će nekoliko ekipa odustati. Cilj ovog takmičenja prvenstveno  je susret i druženje, a takmičenje je, da ne kažem, u drugom planu“, kaže Mujo Pobrić, starkešina OI Crni vrh, Tešanj.

Mladi izviđači i planinke iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Prijedora, Brčkog, Zenice  stigli su u Tešanj kako bi u okviru Osmih susreta izviđača provjerili stečena znanja i upoznali nove prijatelje.

„Ja kada se budem vraćala u Banju Luku pitat ću ih koliko su novih drugara upoznali, a ne koje su mjesto osvojili“, kaže Danijela Mitrašinović, predsjednica UO OI 22. april Banja Luka.

 „Da se družimo, provođenje vremena u prirode, logorske vatre i sve to“, rekla je Emina Salihović, članica OI nVrba; Doboj Istok.

 „Putovanja, druženja, logorske vatre, kampovanje, takmičenje, sviranje pjevanje“, rekao je Velid Fejzić, član OI Nemila.

Iako u nezavidnoj saituaciji, zahvaljujući ponajviše entuzijazmu izviđački pokret u BiH se razvija, obilježava značajne datume i organizira nove izviđačke sadržaje.

„Poslat ćemo definitivno poziv svim ljudima iz Tešnja, a naročito izviđačima da nam se pridruže. Proslavit ćemo sto godina skautizma, izviđaštva u Brčko distriktu“, izjavio je Ivan Klašnić, načelnik OI Vermont Brčko.

 „Mi organizujemo ljetnu školu izviđaštva na Kiseljaku i to je ujedno poziv svim izviđačima da dođu na Ljetnu školu izviđaštva“, kaže Amir Kurtić, član OO Osmih susreta izviđača BiH Tešanj.

U BiH danas egzistiraju 42 izviđačka odreda. 33 ih je u Federaciji, osam u RS i jedan u Brčko distritku.

https://youtu.be/RyU9HsseMnE

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti