16.2 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

VIDEO: Učenici iz Vrbanjaca umjesto na raspustu u školskim klupama

Nakon što su u junu 2013. godine, zbog odbijanja Vlade RS da djeci bošnjačke nacionalnosti omogući nacionalnu grupu predmeta i pohadahnje nastave na maternjem jeziku, roditelji odlučili bojkotirati nastavu, ovih dana osamdesetak učenika iz Vrbanjaca polažu predmete iz školske 2013./2014. godine kao učenici OŠ „1. mart“ u Jelahu. U rukovodstvu škole, roditelji i učenici se nadaju da će nova Vlada RS konačno riješiti ovaj problem i ukloniti diskriminaciju i kršenje prava djeteta što je konstatirano i u prvim sudskim presudama.

Zbog neodgovornosti starijih, osnovci iz Vrbanjaca, umjesto u slobodnim aktivnostima i odmoru, zimski raspust ponovo provode u školskim klupama. Nakon instruktivne nastave koju, po nastavnom planu ZDK, u svome mjestu pohađaju od oktobra prošle godine, 80 osnovaca iz Vrabanjaca ovih dana u Jelahu polažu predmete iz školske 2013./2014. godine kako je ne bi ponavljali za razliku od tridesetak njihovih vršnjaka, koji su u međuvremenu odlučili da se vrate u školske klupe i nastavu prate po nastavnom planu RS.

Zbog odbijanja, Ministarstva prosvjete RS da za oko 140 bošnjačkih osnovaca omogući nastavu na maternjem jeziku i nacionalnu grupu predmeta, roditelji su se obratili i sudovima u Kotor Varoši i Banjoj Luci, koji su konstatirali kršenje ljudskih prava. Novo ročište je u Kotor Varoši zakazano za 28. januar.

Roditelji vjeruju da će i naredna presuda biti u njihovu korist i konačno obavezati nadležne u RS na poštivanje Ustava, zakona i sudskih presuda.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti