13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

VIDEO: Vukovi ponovo napali, lovci ne mogu pomoći zbog zabrane odstrela

Nakon što su vlasnike ovaca iz više naseljenih mjesta u na obroncima Crnog vrha kod Tešnja ovih dana uznemirili upadi vukova sinoc nam je prijavljen jos jedan slucaj napada vuka u okolici Tešnja.

Citatelj nam se javio s porukom “Prije dvije noći vukovi su napravili ogromnu štetu i tom prilikom udavili nekoliko ovaca spustivši se skoro pa u sam grad Tešanj. Misleći da su psi lutalice ili šakali postavili smo kamere gdje su zabilježile vuka. Na području općine Tešanj vuka je sve više gdje u razgovoru sa starijim lovcima do sada nisu zabilježili da ih je bilo u ovolikom broju.”

Ovčari u strahu od novih napada ni danju ne smiju pustiti ovce iz tora na ispašu, a noću spavaju vani uz torove kako bi sačuvali stada.

Uz nadležne, stočari su zatražili i pomoć od Lovačkog društva, ali zbog evropske zabrane odstrela vuka lovci im ne mogu pomoći.

U Lovačkom društvu u Tešnju prate stanje u lovištu. Znali su, kažu, da se vuk namnožio i da će biti problema.

Kako ističe Hasan Handžić, glavni lovovođa Lovačkog društva Kiseljak, poduzeti ne mogu ništa jer je vuk na tzv. evropskoj crvenoj listi zaštićenih vrsta.

Stočari od nadležnih očekuju da barem utvrde potpuno činjenično stanje, te da njihova stada, uz adekvatno obeštećenje, zaštite od novih napada.

Pogledajte i video prilog koji smo objavili prošle godine:

Povezane vijesti

Najnovije vijesti