15.4 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

VIDEO: Za oštećene u poplavama 46.700 KM

Šteta od prošlogišnjih i poplava u aprilu ove godine na području Doboj Istoka je procijenjena na 25 miliona maraka. Aktivna su i 272 klizišta. Oštećeno je ili potpuno uništeno pedesetak stambenih objekata. Iz sredstava Fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće u FBiH za 22 korisnika je osigurana pomoć za sanaciju objekata od 46.700, kao i za šest privrednih subjekata po dvije hiljade maraka. Jedan objekat će sa 37.500 KM biti ponovo izgrađen. Ova pomoć je nedovoljna, ali je stradalim stanovnicima ove male općine dobro došla.

Za sanaciju štete od poplava i klizišta za 22 vlasnika je iz Fonda osigurano 46.700 maraka. Od 670 do 7.000, u zavisnosti od pričinjene štete. Kuća Ferida Fazlića je potpuno uništena. Za izgradnju nove dobit će 37.500 maraka. Ferid kaže: “Znači puno zato što ja sam to nikad ne bi mogo da uradim, da zaradim, pošto sam invalid. Kičma operisana dva puta.“

Šteta u Doboj Istoku je veća od 25 miliona maraka. Za šest privrednika iz Fonda je osigurana simbolična pomoć od po 2.000 maraka.

Mevludin Suljić, privrednik iz Doboj Istoka kaže: „Samo raskidom ugovora sa dvije firme cirka 50.000 maraka otkazanih poslova plus šteta materijalnih sredstava koje je voda odnijela.“

„Radi se o manjem iznosu, po meni nedovoljnom za krajnje korisnike jer štete su na njihovim objektima puno veće. Ali evo, mi ćemo podijeliti ono što smo dobili od Fonda“, rekao je Kemal Bratić, načelnik Općine Doboj Istok.

Iako će sanacija nastale štete trajati decenijama, vrijeme je aktivno raditi na prevenciji, smatraju u Fondu.

„I ova Općina, kao i mnoge druge je imala posljedice zato što nismo preventivno djelovali. Danas ćemo vidjeti šta je to što izlazi iz kapaciteta i gabarita Općine, a šta može uraditi Fond“, kaže Jasmin Jaganjac, direktor Fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće u FBiH.

U Doboj Istoku realiziraju projekt odvodnje oborinskih voda vrijedan milion maraka, a uz podršku Agencije sliva rijeke Save uz rijeku Spreču su izgrađene obaloutvrde vrijedne 400.000 maraka.

federalna.ba/

Povezane vijesti

Najnovije vijesti