17.6 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

VIDEO: Završena prva faza projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda

Uz deseti decembar, Dan Tešnja, ova općina ima razloga za slavlje. Zahvaljujući sredstvima Evropske investicijske banke, IPA fondovima EU i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u ovoj općini, jednoj od 19 u FBiH obuhvaćenih ovim projektom, su završili prvu fazu izgradnje sistrema za odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda vrijednog 2,6 miliona maraka. U narednoj godini planira se nova faza vrijedna tri miliona maraka. Iz Federalnog ministarstva pozivaju i druge općine da napominjući da je za ovu namjenu spremno još deset miliona eura.

Uz svečanu sjednicu OV i dodjelu priznanja zaslužnima, ove godine 10. decembar Dan Tešnja protiče u znaku realizacije važnog projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda. Projektom je obuhvaćena i sanacija Titove ulice i trga Gazi Ferhat bega u vrijednosti od 430.000 maraka.

„U ovoj godini smo izgradili sedam kilometara novih primarnih kanalizacionih vodova. Vrijednost radova je 2,6 miliona KM ne uključujući PDV”, rekao je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Projekt je, u koji je uključeno 19 federalnih općina, uz podršku resornog Federalnog ministarstva realiziran kreditnim i grant sredstvima Evropske investicijske banke i EU kroz IPA fond.

„Od 60 miliona eura ostalo je još deset miliona eura za nove općine koje ovakve projekte žele raditi u svojim općinama, a očekujemo u naredne tri godine, tačnije do 2018. godine traje projekat, da će općine završiti svoju infrastrukturu“, rekao je Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

„U narednoj godini očekujemo ugovaranje izgradnje novih kanalizacionih vodova i vrijednost investicije je od preko tri miliona KM“, dodao je Huskić.

Ukupna vrijednost projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Tešnju premašuje 24 miliona maraka.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti