VIDEO: Završeno avionsko zaprašivanje adultnih formi komaraca

VIDEO: Završeno avionsko zaprašivanje adultnih formi komaraca

160
0
PODIJELI

Kako je i najavljeno iz Zavoda za javno zdravstvo ZDK uz korito rijeke Usore jučer je izvršeno zaprašivanje adultnih formi komaraca.

Zaprašivanje komaraca, iako pred kraj ljeta, ipak je provedeno. U dva preleta aviona, 2x uzvodno i 2x nizvodno uz rijeku Usoru, u vremenu od 19:30 – 19:45 poljoprivrednim avionom tvrtke “Airtractor” iz Hrvatske zaprašivanje je izvršeno preparatom “Neopitroid premium”. Puhao je blagi sjeverni vjetar, tako da je veću “dozu” preparata dobila južna stana, odnosno područje i naselja uz desnu obalu rijeke Usora.

S obzirom da su meteorološki uvjeti bili povoljni, nakon što je jednom odgođeno jučer je obavljeno zaprašivanje, a tokom istog sve osobe, a naročito osobe s hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i sve ostale domaće životinje, trebali su se skloniti od direktnog uticaja sredstva koja su se raspršivala avionima.

Iz Zavoda za javno zdravstvo ZDK upozoravaju da svu hranu, voće i povrće koje niste bili u mogućnosti zaštititi prilikom zaprašivanja, potrebno je da ga u narednom periodu prije upotrebe dobro operete, kako bi izbjegli moguće neželjene uticaje sredstava za adulticidni tretman komaraca.

NEMA KOMENTARA