21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

VIDEO: Zbog spomen obilježja na Karušama općini prijeti bankrot

Zbog otkaza ugovora o radu i neizvršavanja pravosnažnih sudskih presuda, nadležni u Općini Doboj-Jug bi se uskoro, uz krivičnu odgovornost zbog ignorisanja sudskih akata, mogli suočiti i s problemima izvršenja budžeta. Po ovom osnovu, Općina bi iz budžeta, koji iznosi 2,4 miliona maraka, s pripadajućim kamatama morala izdvojiti više od 700.000 maraka, što bi ovu lokalnu zajednicu moglo odvesti u bankrot.

Prije četiri godine Općina Doboj-Jug je s porodicom Saltagić iz Tešnja potpisala ugovor vrijedan 340.000 maraka o kupovini kuće za potrebe spomen-obilježja “Bitke na Karušama”. S obzirom na to da do isplate nije došlo, Saltagići su tužili Općinu i dobili pravosnažnu sudsku presudu, koju je potvrdio Općinski sud u Tešnju, pa Kantonalni sud u Zenici.

U Općini ističu kako je u toku obnovljeni sudski postupak. “Po završetku ovog postupka imat ćemo mnogo više informacija“, dodaje općinska načelnica Jasminka Begić.

Struka upozorava da obnovljeni sudski postupak ne odlaže izvršenje pravosnažnog sudskog rješenja. Ovo u Općini ignoriraju, kao i činjenicu da će se zbog više nezakonitih otkaza o radu suočiti s novim sudskim presudama.

Mina Mehičić je sudskom presudom, nakon nelegalnog otkaza vraćena na posao, ali već devet mjeseci ne prima plaću, zbog čega je ponovo na sudu. I Maid Buljubašić, bivši uposlenik komunalnog preduzeća, ima prvostepenu sudsku presudu o nelegalnom otkazu o radu. Nije jedini. “Sve kad se sabere, samo po osnovu tih sudskih presuda bit će oko 700-800 hiljada maraka, što je pola budžeta. Ova vlast nas vodi u bankrot, propast, i ‘ključ u bravu'“, kaže Maid.

Općinska načelnica tvrdi da finansijsko opterećenje neće utjecati na izvršenje općinskog budžeta, ali nije znala reći koliko to opterećenje iznosi.

S obzirom na to da je riječ o ozbiljnom finansijskom opterećenju za lokalni budžet, rješavanje ovih problema bi, po svemu sudeći, moglo dočekati lokalne izbore i novu vlast u Doboj-Jugu.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti