27.2 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

VIDEO:Iz Trepča put Nezuka i Potočara krenulo deset učesnika

Srebrenica se ne smije zaboraviti i nikada i nikome ponoviti, poručili su i ove godine mladi iz Trepča kod Tešnja koji, uz podršku starijih i donatora, jedanaesti put organiziraju Marš mira za Srebrenicu. Ove godine iz Trepča je put Nezuka i Potočara krenulo deset učesnika.

 

Iako je i ove godine vladao veliki interes, posebno mladih, da se pridruže Maršu mira za Srebrenicu, pogoršana epidemiološka situacija je utjecala na broj učesnika.

– Uslovi su bili da bude do desetak ljudi u grupi i da ne vodimo maloljetne osobe – objašnjava vođa marša Senad Hasanbašić.

Među deset učesnika Marša mira koji su prigodnim programom ispraćeni iz Trepča je i Džemil Hurić iz Vlasenice. Stazama koje će ove godine preći s ostalim učesnicima marša prolazio je, kaže, ratne 1993. kada se uspio probiti iz opkoljene Srebrenice. Danas živi u Švicarskoj.

– Sama pomisao na tolike žrtve i na sve što nam se desilo te 1995. u Srebrenici i tokom cijelog rata u Bosni tjera vas da zaboravljate na sve ostale stvari. Put neće biti nikakav problem – kaže Džemil.

Kao i ostali učesnici Marša mira za Srebrenicu iz naše zemlje i cijeloga svijeta, i učesnici Marša iz Trepča nose samo jednu poruku:

– Ovaj strašni genocid koji se dogodio ne smije se nikada zaboraviti i nikome više ponoviti – poručio je Seid Kalabić, učesnik Marša mira iz Jablanice kod Tešnja.

Učesnici Marša će preko Maglaja, Zavidovića, Banovića i Kalesije 7. jula stići u Nezuk.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti