16.4 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Visoki standardi: Češka nudi brojne mogućnosti studentima iz BiH

Pojam “praški student” ne samo da je decenijama u svijetu poznat kao fenomen već, istovremeno, simbolizira tradiciju ove države kada je riječ o pružanju mogućnosti kvalitetnog studiranja u Češkoj studentima iz cijelog svijeta, a posebno iz BiH.

Naime, od kraja 19. stoljeća do danas brojni studenti porijeklom iz BiH studirali su u Češkoj. Svake godine u Češku radi studiranja na jednom od javnih univerziteta odlazi oko dvadeset novih studenata iz Bosne i Hercegovine, tako da se bh. studenti u  Republici Češkoj već računaju u trocifrenim brojkama.

Bolonjski standardi

Oni koji uspješno završe postdiplomski ili doktorski studij dobivaju neprocjenjiva iskustva i diplome prema bolonjskim standardima koji se priznaju u svim zemljama članicama Evropske unije i šire.

Bosna i Hercegovina se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) obavezala, između ostalog, i na izvršavanje obaveza preuzetih u okvirima relevantnih međunarodnih konvencija koje se bave pitanjem obrazovanja, odnosno na podizanje nivoa općeg obrazovanja i stručnog obrazovanja i obuke u skladu s Deklaracijom iz Kopenhagena.

Istovremeno, naša država je učestvovala u relevantnim programima EU kao i odgovarajućim instrumentima poput TEMPUS-a, Erasmusa i drugih. Upravo Erasmus+ je program EU podrške aktivnostima u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Program za 2021-2027. stavlja snažan fokus na socijalnu inkluziju, zelenu i digitalnu tranziciju, te promociju učešća mladih u demokratskom životu.

Erasmus+, program EU čiji je učesnik i naša država, upravo predviđa i studiranje u inostranstvu radi poboljšanja komunikacijskih, jezičkih i međukulturalnih vještina.

Iz Ministarstva obrazovanja Češke za Fokus su naveli kako postoji nekoliko opcija za studente iz Bosne i Hercegovine da studiraju u Češkoj, i to diplomski program na tri nivoa (dodiplomski, magistarski, doktorski), kratkoročni studijski program koji je vezan za Erasmus+ program Evropske unije ili CEEPUS program. Također, ističu, u ponudi su i pripremni kursevi, kao i ljetne i zimske škole

Nedavno je Vlada Češke objavila oglas za dodjeljivanje stipendija studentima iz BiH za akademsku 2024/2025. godinu. Nude se postdiplomski program na češkom jeziku u oblastima poslovanje i administracija, prirodne nauke, matematika i statistika, zatim poljoprivreda, šumarstvo, informatika, inžinjerstvo i dr. Rok za prijavu je do 30. septembra.

– Također, postoji mnogo opcija za studente da dobiju finansijsku podršku prilikom studiranja. Jedna od njih su stipendije koje nudi Vlada Češke Republike, a koje pokrivaju standardnu dužinu studiranja u pratećim programima master studija (na engleskom ili češkom) ili doktorskih studijskih programa (samo na engleskom) – kazali su iz Ministarstva obrazovanja Češke za naš portal.

Studentski sistem

Navode da su Češka i Bosna i Hercegovina 2018. godine potpisale Sorazum o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji. Ovaj sporazum postavlja osnovne principe za saradnju zemalja u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

– Općenito, vjerujemo da je iskustvo studenata veoma pozitivno jer je kvalitet češkog sistema visokog obrazovanja dobro poznat u svijetu, a Češka svake godine ugošćuje mnoge međunarodne studente – rekli su za Fokus.ba iz češkog ministarstva.

Treba naglasiti da je studentski sistem u Češkoj koncipiran tako da su neposredni troškovi studiranja svedeni na minimum. Za početak je često dovoljno osnovno poznavanje jezika, a neki umjetnički fakulteti prethodno znanje jezika uopće ne zahtijevaju.

Osim toga, u toku studiranja studenti iz BiH imaju isti status kao i češki studenti, tj. mogućnost stanovanja u studentskom domu, ishrana u menzi, jeftinije karte za gradski prijevoz itd. Studenti vladinih stipendija dobivaju i mjesečnu stipendiju u iznosu od 14.000 CZK (oko 1.000 KM).

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

Najnovije vijesti