18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Vjerovali ili NE: Općina Tešanj osuđuje svaki oblik ugrožavanja života pasa

Potresan video iz Tešnja koji smo objavili gdje je mladić preskočio ogradu i snimio katastrofalno stanje u azilu za životinje objavili su i mnogi dugi mediji u BiH.

Reakciju Općine Tešanj vam prenosimo u cijelosti. Interesantno je da građani mogu komentarisati na njihovu objavu, u praksi svi oni koji negativan komentar napišu budu blokirani.

“Napominjemo da u nadzoru nad radom Azila do sada nisu evidentirani slični slučajevi i da Općina Tešanj osuđuje svaki oblik ugrožavanja zdravlja ili života pasa i drugih životinja.

Povodom incidenta koji se dogodio u Azilu za pse 17. augusta 2023. godine, a u cilju informisanja javnosti želimo iznijeti nekoliko činjenica:

Općina Tešanj je vlasnik Azila za pse, a upravljanje njime ugovara na godišnjem nivou putem javnog poziva, što uključuje hvatanje napuštenih i izgubljenih pasa, pružanje odgovarajućeg smještaja, prehrane, veterinarske brige i dr..

U posljednjih pet godina, uložena su značajna sredstva u izgradnju objekata i poboljšanje uslova rada Azila: izgrađen je prostor za osoblje i veterinarsku službu, boksovi za manje pse, karantin za opasne pse, te pet volijera s nadstrešnicama. Također, izvedena je instalacija električne energije, postavljena javna rasvjeta, ugrađen videonadzor i ostvarena povezanost na vodovodnu mrežu. U sklopu ovih poboljšanja riješena je i odvodnja oborinskih voda i uređen pristupni put objektima. Sve je ovo rađeno kako bi se poboljšali uslovi za boravak zbrinutih pasa.

U četvrtak, 17. augusta po prijavi incidenta u Azilu na lice mjesta je upućen stručni saradnik koji prati rad azila. Nadležna Služba odmah je obavijestila Kantonalnu inspekciju i pozvala policiju, koji su po prijavi izašli na lice mjesta. Nakon temeljite istrage cjelokupnog slučaja, bit će poduzete odgovarajuće mjere protiv odgovornih, koji su uključeni u ovaj incident” saopšteno je na zvaničnoj stranici Općine Tešanj.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti