4.2 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Vlada FBiH usvojila smjernice za uštedu energije: Promjenama navika do manjih računa

Na prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Vlada FBiH jučer je usvojila smjernice za uštedu energije i energenata, u kojima su date brojne preporuke građanima, ali i javnom sektoru i privredi kako da smanje potrošnju i što efikasnije odgovore na energetsku krizu globalnih razmjera. Detaljne upute

Građanima su date detaljne upute kako da, bez velikih investicija, malim promjenama u navikama smanje potrošnju struje za rasvjetu i električne uređaje i energije za zagrijavanje. Između ostalog, date su smjernice prema kojima temperatura zagrijavanja ne treba biti viša od 21, a hlađenja od 25 stepeni.

Na isti način definirano je ograničavanje temperature radnih prostora i u javnom sektoru, kojem je naložena i optimizacija potrošnje kroz realizaciju projekata energetske efikasnosti, reguliranje sistema javne rasvjete, zamjenu starih rasvjetnih tehnologija novim ili gradnju solarnih elektrana za vlastitu potrošnju.

– Federalne smjernice sačinjene su prema uzoru na paket dokumenata Evropske komisije od 20. jula ove godine. Fokus je stavljen na energijsku efikasnost, odnosno pametnu potrošnju energije, što podrazumijeva i promjenu navika, procedura i tehničkih rješenja kojima će se smanjiti nepotrebna potrošnja i rasipanje energije i energenata, a istovremeno osigurati željeni životni i radni uvjeti. Odgovorno ponašanje prema društvu i budućim naraštajima nalaže racionalno trošenje energije, vode i hrane – kazao je federalni ministar Nermin Džindić.

Kraće relacije

U smjernicama su date i preporuke za efektivnu potrošnju energije u prijevozu, gdje se apelira na manje korištenje automobila, a više javnog ili prijevoza biciklima i hodanjem za kraće relacije. Među dugoročnim mjerama energijske efikasnosti dati su i brojni savjeti za povećanje toplotne izolacije vanjskih zidova, podruma, krovova i podova, stolarije. Posebno je istaknuto da je javni sektor dužan svojim primjerom pokazati da racionalno troši energiju, piše Avaz.

Kantonalne vlade

– Preporučeno je da iste smjernice donesu sve kantonalne vlade, ali i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Radi efikasnosti i postizanja krajnjeg cilja na uštedama u potrošnji energije i energenata, neophodno je da se svi uključimo i u okviru svojih nadležnosti pobrinemo o provođenju mjera energijske efikasnosti – istakao je Džindić.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti