16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Vožnja kao slalom: Rupa do rupe, niko ih ne popravlja

Sigurno da nema naselja u kojem, bar u jednoj ulici, ne zjapi rupa, a koja danima, sedmicama i mjesecima čeka da bude zakrpljena. Gdje god da okrenete, u koje god naselje da uđete, moći ćete da vidite na nekom mjestu oštećen poklopac šahta, saobraćajni znak, klupu ili kontejner bez točkića.

Centar Banjaluke poprilično je sređen, ali čim maknete malo dalje od Gospodske, parka “Mladen Stojanović” ili Bulevara, naići ćete na neki komunalni problem. Veći ili manji, ali primjetan.

U naselju Rosulje, u Ulici V Kozarske brige, poveća rupa na asfaltu doslovno stoji mjesecima. I to baš na mjestu gdje ju je teško izbjeći, a da točkom automobila ne upadnete. Ispucao asfalt, plus šaht koji viri su i ruglo i opasnost.

“Voze se samo po centru”

Ovaj dio grada proširio se gradnjom stambenih zgrada, a svakodnevno ovom ulicom prolazi veliki broj i vozila i pješaka. Mještani pričaju da ta rupa stoji mjesecima, a ni sami ne znaju precizno koliko dugo.

– U blizini je market, često prolaze kombi vozila. Puno je automobila i svi samo ulete u tu rupu. I ona je sve veća. Kada je padala kiša, bila je puna vode. Na takvom je mjestu da je ne možeš izbjeći. Nemamo ni trotoar, to nam je isto veliki problem. Ovdje ima puno djece – kaže stanar obližnje zgrade Dejan T.

Prema njegovim riječima, niko nije dolazio da sanira ulicu, a pitaju se šta će biti kada dođe zima i hladnoće.

– Što rupa bude veća, trebaće više novca da se dio ulice sanira, zar ne?! I nije mi jasno kako niko od nadležnih nije vidio ovo. Stiče se utisak da se te nadležne službe voze samo po centru, da ih dalje ne zanima – kaže on.

I zaista, čovjek ne može da se ne zapita ko je nadležan prvi da reaguje u slučaju oštećenja puta, rasvjete, komunalne opreme. Da li se čeka da građani prvi prijave negdje problem i kada to službe izlaze na teren i popravljaju?

Krpljenje puta

Skoro cijelo ljeto, kažu mještani Petrićevca, u ulici koja prolazi ispod pasarele, sa šahta je bio skinut poklopac. Ko god da je to uradio napravio je ozbiljan problem vozačima koji su vozili pored rupe. Dovitljivi građani su u šaht ubacivali grane i kojekakve grede kako bi vozači, biciklisti i pješaci vidjeli da je otvoren i opasan. Prolazili su sedmice, niko nije dolazio. Osim što je bio postavljen znak radova na putu, ništa se nije dešavalo.

– Onda bi neko, vjerovatno klinci, poklopac pomjerili na travu ili taj znak sklonili dalje. Baš mi je čudno da niko od tolikog broja zaposlenih u Gradskoj upravi ne prolazi ovim dijelom tranzita, nije vidio otvoren šaht i obavijestio koga treba. Taj šaht je bio mjesecima neobezbijeđen. Tek prije neki dan sam vidjela stavljen poklopac, ali znak je i dalje ostao – govori za Srpskainfo Slađana Bajić iz ovog naselja.

Prije više od 10 dana u Gradsku upravu smo poslali pitanje da li postoje prioriteti kada nadležne službe saniraju, popravljaju oštećenja na putu, javnu rasvjetu ili komunalnu opremu. Pitali smo i zašto niko danima, pa i sedmicama, ne dolazi i ne popravlja oštećene šahtove ili rupe u asfaltu. Nismo dobili odgovor. Nije nam odgovoreno ni na pitanje da li to znači da su građani ti koji prijavljuju neki komunalni problem, pa nadležni tek onda izlaze na teren i popravljaju oštećenja.

Zašto im niko ne popravlja propali put, pitaju se i mještani Dragočaja. Dio puta koji vodi prema Motikama mogao bi se nazvati „razrovanim“, jer na nekim dijelovima asfalt skoro da ne postoji. Vrlo uzak, krivudav, uz ozbiljne rupe, predstavlja opasnost za sve.

Oni koji žive u ovom naselju kažu da su navikli da voze tim dijelom, jer napamet znaju svaku rupu. Uz slabu rasvjetu, zimi i kada je kiša ili snijeg, i njima je teško, ali prolaze, jer moraju.

– Neću pogriješiti kada kažem da je ovako godinama. Bili su neki radnici par puta, nešto kao naspu sa strane, pa i te rupe nešto zakrpaju, ali to bude tako loše urađeno da se rupe otvore čim prođe par automobila. Nemamo trotoar, pa pješaci, kada auto prolazi, moraju doslovno u grmlje da uđu – kaže mještanin ovog dijela Dragočaja.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti